8 februari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 08-02-2017
Hele dag

Categorieën


H. Josephina BakhitaH. Josephina Bakhita (1869-1947), kloosterlinge.

Josephina is de beschermheilige van Soedan. Zij woonde in Olgossa in Darfur (Soedan) en werd ontvoerd door arabieren toen zij zeven jaar oud was, bij wie zij gedurende acht jaar slavin was en steeds werd doorverkocht. Door de eigenaren en slavenhandelaren werd zij veelvuldig mishandeld en in haar huid gekerfd. Haar laatste eigenaar, de Italiaanse consul in Khartoem, nam haar mee naar Italië, waar ze cadeau werd gedaan aan een vriend. Daar werd ze kindermeisje en kwam ze in contact met het katholieke geloof.

In 1888 werd ze met haar oppaskindje achtergelaten bij de Zusters van van Liefde van Canossia (ook bekend als de Canossianerinnen)  in Venetië toen haar meesters op reis gingen. Bij hun terugkeer wilde Josephina daar op eigen verzoek blijven, ondanks protesten van haar meesters, die haar wilden opeisen. De zusters steunden Josephina en de rechtbank oordeelde dat zij op de eerste plaats al helemaal geen slavin had mogen zijn, omdat al vóór Josephina’s geboorte, slavernij was afgeschaft in Soedan.

In 1890 werd ze gedoopt door de aartsbisschop van Venetië en nam de naam Josephina Margarita aan. Ze legde haar geloftes af in 1896. In 1902 werd ze overgeplaatst naar een zusterhuis in Schio, Vicenza, waar ze de rest van haar leven, nog 45 jaar, bleef. Hier was ze portier en contactpersoon met de lokale bevolking, waar ze geliefd werd om haar zachte stem en lieve glimlach. Desondanks werd ze ook in het zusterhuis wel gepest, maar Josephina bleef geduldig, bescheiden en toegewijd. Ze werd landelijk bekend omdat ze gestimuleerd werd haar ervaringen te publiceren en er overal over te vertellen. Dat vond ze zelf overigens niet prettig, maar ze was gehoorzaam aan haar overste. Bij haar overlijden in 1947 was ze zo bekend dat er duizenden mensen afscheid kwamen nemen. Over haar leven is ook een Italiaanse film gemaakt: Bakhita, La santa africana (op YouTube zoeken op St. Bakhita full movie). Josephina is in 1992 zalig en in 2000 heilig verklaard.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/08/02-08-1947-josephina.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jozephina_Bakhita

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20001001_giuseppina-bakhita_en.html

http://en.radiovaticana.va/news/2015/02/08/st_josephine_bakhita_the_life_of_a_modern-day_african_st/1122239

http://www.afrol.com/archive/josephine_bakhita.htm

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=5601

http://catholicsaints.info/saint-josephine-bakhita/

https://en.wikipedia.org/wiki/Josephine_Bakhita

https://www.franciscanmedia.org/saint-josephine-bakhita/ (met audio)

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-josephine-bakhita

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_slavenhandel

https://en.wikipedia.org/wiki/Magdalene_of_Canossa (stichteres Canossianerinnen, feest 10 april)

http://www.heiligen.net/heiligen/04/10/04-10-1835-maria.php