30 juni

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 30-06-2016
Hele dag

Categorieën


H. Theobaldus van Provins2H. Theobaldus van Provins 1033-1066), kluizenaar.
Theobaldus (ook: Thibaut), geboren in Frankrijk (Champagne) kwam uit een grafelijk geslacht en werd op zijn zeventiende ridder. Met zijn vriend Walter (Gauthier) zou hij naar Reims gaan, maar vluchtte naar Pettinge in de Belgische provincie Luxemburg (in de Ardennen), omdat hij liever kluizenaar wilde zijn. Daar leefden ze drie jaar als boerenkechten van aalmoezen, gingen daarna barrevoets als pelgrims naar Santiago de Compostela en vervolgens naar Rome. Op weg naar het Heilige Land herstelden ze een verwaarloosde kapel nabij Vicenza, waar ze als kluizenaars bleven en enkele volgelingen kregen. Walter werd ziek en Theobaldus werd priester en sloot zich na de dood van zijn kameraad Walter in 1059 aan bij de Camaldulenzen (de zgn. Witte Benedictijnen, gesticht door Romualdus van Ravenna, feest 19 juni).

Theobaldus verrichte vele wonderbaarlijke genezingen en werd hierdoor bekend in de omtrek, maar werd uiteindelijk zelf ziek. Hij werd gevonden door zijn ouders en zijn moeder bleef bij hem tot hij stierf. Hij werd al in 1073 heilig verklaard door paus Alexander II en kreeg een devotieplek in het kasteel van de graaf van Montaigu bij Marcourt in de Belgische provincie Luxemburg. De bron, iets onder de helling van de kapel
bij Marcourt, is bekend om de vele wonderen die daar hebben plaatsgevonden en is daarom nog steeds populair voor doopplechtigheden. In de 17e eeuw werd hier een calvarieberg aangelegd met een kruis met daarin een beeld van Theobaldus, met een kapel en een kluizenarij. Deze kapel van Sint-Thibaut en haar kluizenaarswoning is in 2014 na een restauratie opnieuw ingewijd.

In Nederland is er de Theobaldusparochie in Overloon, waar de kerk aan hem is toegewijd en waar de eerste zondag van juli zijn naamfeest wordt gevierd. Op de St. Pieter van het Vaticaan staat een standbeeld van hem. Theobaldus wordt aangeroepen bij paniekaanvallen, kinkhoest, koorts, zweren en eczeem.

Bronnen en meer informatie:
http://www.decal.nl/2014/04/het-bedevaartsoord-saint-thibaut-op-de-mons-acutus/
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/06/30/06-30-1066-theobaldus.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Theobaldus_van_Provins
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kluizenarij_en_kapel_van_Sint-Thibaut (bij Marcourt)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bron_van_Sint-Thibaut (bij Marcourt)
http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/607 (Theobaldus in Overloon)
http://www.marcourt-beffe.be/sintthibaut.php
http://www.theobaldusparochie.nl/ovloon-kerkinloon.html
http://www.volkoomen.nl/heiligen/1%20juli.htm

Engelstalig:
https://en.wikipedia.org/wiki/Theobald_of_Provins
http://stpetersbasilica.info/Exterior/Colonnades/Saints/St%20Theobald-139/StTheobald.htm
http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=2196
http://catholicsaints.info/saint-theobald/

Achtergronden:
https://www.flickr.com/photos/95028150@N06/sets/72157644409088703/ (foto’s van de bedevaartplaats)
http://www.marcourt-beffe.be/wonders.php