29 oktober

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 29-10-2016
Hele dag

Categorieën


z-chiara-badanoZ. Chiara “Luce” Badano (1971-1990), lid Focolarebeweging.

Chiara overleed aan botkanker (osteosarcoom) toen ze achttien jaar oud was. Ze was een gewoon, vrolijk meisje dat graag sportte, uitging, naar muziek luisterde en met vrienden omging en zich onderscheidde in de moed die ze putte uit haar geloof, waarmee ze de pijn van haar ziekte kon dragen. Chiara had al jong veel belangstelling voor verhalen over Jezus, deelde van haar spullen met armere kinderen en kwam op haar negende in aanraking met de Focolarebeweging, waar ze zich sterk toe aangetrokken voelde. In 1981 ontmoette ze Chiara Lubich (de stichteres van de Focolarebeweging, die zich richt op het beleven en concretiseren van het evangelie door gemeenschap, verbinding, zoeken naar eenheid en het uitwisselen van ervaringen, zowel met christenen als met niet-christenen), met wie ze een intensieve correspondentie begon. Ze legde op haar zestiende een gelofte van trouw aan Jezus af: ze zou haar leven aan Hem toewijden.

Op haar zeventiende werd botkanker bij haar geconstateerd. Ze droeg haar ziekte met veel moed en zonder aarzeling. Haar lijfspreuk werd: “Het is voor u, Jezus; als u dit wilt, dan wil ik het ook”. Ze voelde zich door de ziekte verbonden met het lijden van Christus. Meerdere operaties konden niet baten en ze raakte langzamerhand verlamd, omdat de kanker haar ruggengraat aantastte. Ze bleef desondanks erg actief: via de telefoon hield ze contact met de jongerengroepen van Focolare en Gen (de jongerenafdeling) en wist ondanks haar eigen pijn en ziekte anderen te bemoedigen en haar eigen ouders te troosten. Ze weigerde verhoging van morfine, omdat die haar minder helder maakte. De bijnaam Luce kreeg ze van Chiara Lubich. Luce betekent Licht; omdat Chiara altijd positief bleef in haar geloof en licht leek uit te stralen naar anderen.

Chiara Luce werd in 2010 zalig verklaard door paus Benedictus XVI. Bij haar zaligverklaring waren meer dan 25.000 mensen aanwezig uit 71 landen, onder wie haar eigen ouders. In Nederland is de Focolarebeweging gevestigd in het voormalige cisterciënzerklooster Mariënkroon bij Nieuwkuijk.

Bronnen en meer informatie:

http://www.geloventhuis.nl/2010/geven-is-fijn/verdiepen/chiara-luce-badano-licht-voor-ons-heden.html

http://www.clairval.com/lettres/nl/2013/07/31/5310713.htm

http://www.jongkatholiek.nl/nieuws/?id=2083

 

Engelstalig:

http://www.focolare.org/en/news/2012/10/29/beata-chiara-luce-badano/

http://www.chiaralucebadano.it/index.php?lang=en

https://en.wikipedia.org/wiki/Chiara_Badano

http://www.catholicnewsagency.com/news/benedict-xvi-and-vatican-prelates-remember-example-of-blessed-chiara-luce-badano/

http://catholicsaints.info/blessed-chiara-badano/

http://www.medjugorje.ws/en/articles/chiara-luce-badano-18-a-luminous-masterpiece/

http://reallifecatholic.com/blessed-chiara-luca-badano-pray-for-us/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Focolarebeweging

http://www.focolare.org/nederland/spiritualiteit/stichteres-chiara-lubich/

https://www.kanker.nl/bibliotheek/osteosarcoom/wat-is/5628-osteosarcoom

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mari%C3%ABnkroon