29 mei

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 29-05-2016
Hele dag

Categorieën


H. Maximinus van TrierH. Maximinus van Trier (overleden ca. 346), bisschop van Trier, vechter tegen arianisme.

Maximinus was geboren bij Poitiers en werd rond 332 of 335 de vijfde bisschop van Trier, toentertijd de zetel van westerse keizers. Hij was een groot tegenstander van het arianisme, waarbij de Drie-eenheid en dus Jezus niet als Zoon van God wordt erkend en raakte goed bevriend met Athanasius (feest 2 mei), ook een fel tegenstander van het arianisme, die tot vijf keer toe verbannen werd onder de christenvervolgingen van Diocletianus, en tijdens twee ballingschappen door Maximinus  onderdak kreeg. Toen daarna vier Ariaanse bisschoppen naar Trier kwamen om keizer Constans alsnog te overtuigen, weigerde Maximinus hen de toegang en instrueerde de keizer hun voorstellen te verwerpen. Kortom, hij stond bekend als een moedig voorvechter van de ware leer en had veel invloed.

Maximinus was als tegenstander van het arianisme aanwezig bij de Concilies van Sardica, Milaan en Keulen. Hij ging tenslotte naar Constantinopel om vrede te sluiten met de bisschoppen van de Oost-orthodoxe kerk en stierf op de terugweg toen hij verwanten in Poitiers bezocht. Daar werd hij in eerste instantie begraven. Hij werd in 353 bijgezet in de toenmalige St. Johanneskerk, die verondersteld wordt de oudste van West-Europa te zijn, en die later naar hem vernoemd werd tot Rijksabdij Sankt Maximin, waarnaast een grote benedictijner abdij verrees en waar meerdere bisschoppen in de crypte zijn begraven. Zijn hoofd ligt tegenwoordig in de St. Maria en St. Martinkerk in Trier-Pfalzel. Door Hildegard van Bingen werd in 1160 een Sequentia (een misgezang) geschreven op St. Maximinus, de Columba Aspexit, omdat zij een grote verering voor hem had en zijn klooster het mooiste was in haar tijd.

Maximinus wordt vooral in de Elzas, Trier en Zwitserland vereerd en vaak voorgesteld met een beer, die verwijst naar de legende waarin de beer Maximinus’ lasten moest dragen nadat hij diens lastdier had gedood. Ook wordt Maximinus in verband gebracht met een legende waarin hij Maria Magdalena zou hebben vergezeld in een boot op weg naar Aix-en-Provence.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/29/05-29-0349-maximinus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maximinus_van_Trier

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienM/Maximin.html

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Maximin_of_Trier

http://www.newadvent.org/cathen/10077a.htm

https://www.ewtn.com/saintsHoly/saints/M/stmaximinusoftrier.asp

https://orthodoxwiki.org/Maximinus_of_Trier

http://catholicsaints.info/saint-maximinus-of-trier/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Arianisme

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksabdij_Sankt_Maximin

https://en.wikipedia.org/wiki/St._Maximin%27s_Abbey,_Trier

https://nl.wikipedia.org/wiki/Athanasius_van_Alexandri%C3%AB

https://nl.wikipedia.org/wiki/Concilie_van_Sardica

http://www.klosterlexikon-rlp.de/mosel-saar/trier-st-maximin.html

http://www.trier-info.de/nederlands/voormalige-rijksabdij-st-maximin-informatie

https://en.wikipedia.org/wiki/Columba_Aspexit

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sequens_(Gregoriaans)