29 maart

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 29-03-2017
Hele dag

Categorieën


H. Berthold van CalabriaH. Berthold van Calabrië (overleden 1195), stichter van de Karmelieten.

Berthold wordt beschouwd als de grondlegger van de Karmelieten.  Hij kwam, anders dan zijn naam doet vermoeden, niet uit Calabrië maar uit het zuidwesten van Frankrijk. Als kruisvaarder ging hij naar het beloofde land en bracht na een visioen van Christus een groep pelgrims bij elkaar die in navolging van de profeet Elia als kluizenaars in stilte en gebed wilden leven bij de berg Karmel. Rond 1185 bouwden ze tussen hun cellen in een kapel ter ere van Maria en noemden zich Broeders van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel. Deze gemeenschap stond aan het begin van de karmelbeweging. Berthold bleef 45 jaar in zijn gemeenschap leven tot zijn dood in 1195. H. Albert Avogadro, de patriarch van Jeruzalem, stelde rond 1210 de Karmelregel op, waarin armoede en handarbeid en het stille gebed centraal staan.

Deze eerste karmelieten werden door de Saracenen van de berg Karmel verdreven, waarna ze in Europa kloosters gingen stichten, zich aansloten bij de beweging van de bedelorden en zich toelegden op pastorale zorg en onderwijs. Na het Westers Schisma, de periode van pausen en tegenpausen, verloederde de moraal, waarna H. Theresia van Avila en H. Johannes van het Kruis zorgden voor een hervorming van de Karmel, de ongeschoeiden.

Na een verschijning van Maria aan de karmeliet H. Simon Stock, werd het feest van de H. Maagd van de berg Karmel ingesteld (16 juli).

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/03/29/03-29-1195-berthold.php

http://www.karmel.nl/pagina/12/Geschiedenis.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Maagd_Maria_van_de_berg_Karmel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Karmelieten

https://nl.wikipedia.org/wiki/Westers_Schisma

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/blessed-bertold-of-mount-carmel/

http://www.ewtn.com/library/MARY/BERTHOLD.HTM

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=1775

https://en.wikipedia.org/wiki/Berthold_of_Calabria