29 augustus

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 29-08-2016
00:00

Categorieën


H. Euphrasia EluvathingalH. Euphrasia Eluvathingal (1877-1952), karmelietes en mystica.

Euphrasia, geboren Rosa, was een karmelietes van de Syro-Malabar katholieke Kerk, een Oosters Katholieke Kerk, die deel uitmaakt van Thomaschristengemeenschap van Kerala (India), die als zelfstandig missiegebied erkend wordt door de Rooms-Katholieke kerk.

Al op haar negende kreeg ze een visioen van de H. Maria, waarna ze een gelofte aflegde dat ze nooit wilde trouwen en haar leven aan God zou wijden. In 1897 trad ze in bij de Derde Order van de ongeschoeide karmelietessen in het karmelietessenklooster St. Mary in Ollur en nam de naam Euphrasia van het Heilig Hart van Jezus aan. Haar vader, die haar wilde uithuwelijken, ging hier pas mee akkoord nadat haar jongere zuster was gestorven.

Haar zwakke gezondheid herstelde zich na een visioen van de H. Familie en in 1904 werd ze novicenmeesteres en negen jaar later moeder overste. Ze werd al snel bekend als de Biddende Moeder en was toegewijd aan het H. Hart van Jezus. Ze kon uren in de kloosterkapel zitten bidden bij het H. Sacrament. Vanwege haar sterke gebedsleven werd ze wel Euphrasiamma, de Biddende Moeder of het Mobiele Tabernakel genoemd. Ze hield haar hele leven een zwakke gezondheid, maar beleefde vele genaden die door haar zijn opgetekend. Hierdoor wordt ze wel apostel van de Eucharistie en van de H. Rozenkrans genoemd.

Het klooster waar ze leefde is het eerste klooster dat gesticht is door het Syro-Malabar Katholieke aartsbisdom van Thrissur en is een groot bedevaartsoord geworden na de heiligverklaring van Euphrasia. Ze werd in 2006 zalig en in 2014 heilig verklaard. Haar heiligverklaring viel samen met die van pater Kuriakose Elias Chavara (feest 3 januari), de stichter van de Congregatie van de Karmelieten van de Onbevlekte Maria waar Euphrasia leefde. Zij zijn de tweede en derde heiligen van Indiase geboorte na de H. Alphonsa (feest 28 juli)

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/29/08-29-1952-eufrasia-eluvathingal.php

 

Engelstalig:

http://www.cmcsisters.org/sainteuphrasia/euphrasia-eluvathingal/

http://www.sainteuphrasia.com/home/inner/10

http://www.syromalabarchurch.in/saints.php?saintname=euphrasia&page=history

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20061203_eufrasia_en.html

http://www.asianews.it/news-en/Sister-Euphrasia-Eluvathingal,-the-mother-who-prays,-is-Saint-31338.html

http://www.cmcsisters.org/sainteuphrasia/history-of-st-euphrasia/

https://en.wikipedia.org/wiki/Euphrasia_Eluvathingal

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/St._Mary%27s_Convent,_Ollur

https://en.wikipedia.org/wiki/Syro-Malabar_Catholic_Archeparchy_of_Thrissur

https://en.wikipedia.org/wiki/Kuriakose_Elias_Chavara

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Alphonsa