28 september

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 28-09-2016
Hele dag

Categorieën


h-lorenzo-ruizH. Lorenzo Ruiz (1600-1637), eerste heilige en protomartelaar van de Filipijnen.

Lorenzo was echtgenoot, vader en martelaar en werd zalig verklaard in 1981 en heilig verklaard in 1987. Hij had christelijke ouders en was geboren in Manila. Zijn vader was Chinees en zijn moeder Filipijns. Hij groeide op bij de Dominicanen, van wie hij Spaans leerde en hielp als misdienaar, calligraaf en vertaler. Hij werd lid van de Broederschap van de Heilige Rozenkrans. Hij trouwde en kreeg drie kinderen.

In 1636 werd hij onheus beschuldigd van moord; hij zou een Spanjaard hebben vermoord. Om zijn familie te beschermen, vluchtte hij en ging met vier dominicaanse priesters (drie Spaanse en een Japanse) en een leproos aan boord van een schip naar Japan. Daar waren toen echter ernstige christenvervolgingen aan de gang onder het Tokugawa-shogunaat; een dynatie van shoguns (legerleiders) uit de Tokugawafamilie. Shogun Tokugawa Ieyasu was op dat moment alleenheerser en leidde de christenvervolgingen, omdat hij Japan wilden behoeden voor westerse invloeden, zoals het christendom.

h-lorenzo-ruiz-kleinLorenzo kwam aan in Okinawa en werd al snel als christen ontmaskerd. Na twee jaar gevangenschap werden Lorenzo en zijn gezellen naar Nagasaki gebracht en gemarteld met water en ondersteboven opgeknoopt boven een put (de Tsurushi-methode), omdat ze weigerden hun geloof af te zweren. Lorenzo’s laatste woorden waren: “Als ik duizend levens had, zou ik ze alle duizend aan Christus geven. Nooit zal ik mijn geloof verloochenen. Als u mij wilt doden, ga uw gang. Het is mijn verlangen voor God te sterven.”

Zijn lichaam werd verbrand en zijn as uitgestrooid over de Pacifische (Grote) Oceaan. Zijn zaligverklaring was de eerste buiten het Vaticaan en hij werd uitgeroepen tot patroonheilige van de Filipijnen. Zijn naam leeft voort in de gemeente San Lorenzo Ruiz op het eiland Luzon van de Filipijnen.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/28/09-28-1637-laurentius.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Laurentius_Ruiz

https://nl.wikipedia.org/wiki/San_Lorenzo_Ruiz

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-lorenzo-ruiz-of-manila/

http://www.slrcny.com/about-san-lorenzo-ruiz-de-manila/

https://en.wikipedia.org/wiki/Lorenzo_Ruiz

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=231

http://globalnation.inquirer.net/116631/pope-john-paul-ii-homily-during-beatification-of-lorenzo-ruiz (homilie Johannes Paulus II bij de zaligverklaring)

http://w2.vatican.va/content/john-paul-ii/en/homilies/1981/documents/hf_jp-ii_hom_19810218_beatificazione-ruiz.html

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tokugawa-shogunaat

https://nl.wikipedia.org/wiki/Shogun_(titel)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tokugawa_Ieyasu

https://en.wikipedia.org/wiki/Tsurushi

 

Medemartelaren:

http://catholicsaints.info/saint-antonio-gonzalez/

http://catholicsaints.info/saint-guillermo-courtet/

http://catholicsaints.info/saint-miguel-gonzalez-de-aozaraza-de-leibar/

http://catholicsaints.info/saint-vicente-shiwozuka-de-la-cruz/

http://catholicsaints.info/saint-lazaro-of-kyoto/