28 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 28-11-2016
Hele dag

Categorieën


h-catharina-laboureH. Catharina Labouré (1806-1876), zieneres en mystica.

Aan Catharina (ook: Catherine) verscheen Maria in 1830 drie maal, waarvan beroemd is geworden de verschijning van de wonderdadige medaille, die ze in opdracht van Maria met hulp van haar biechtvader, pater Aladel, en met toestemming van de aartsbisschop van Parijs, twee jaar nadien liet slaan en verspreiden. De ovalen medaille bestaat uit de voorkant uit Maria met 12 sterren (de apostelen) rondom haar, staand op een wereldbol en een slang (het kwaad) vertrappend. Uit de ringen aan haar vingers komen stralen. Op de achterkant staan twee harten (één met een doornkroon, Jezus, en één met een zwaard, Maria) en een Mariamonogram met kruis. Hierbij hoort het gebed: “O Maria zonder zonden ontvangen, bid voor ons die onze toevlucht tot U nemen”.

Het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis (feest 8 december) werd door de paus afgekondigd in 1854. De verspreiding van de medaille heeft daar zeker toe bijgedragen, want die was inmiddels enorm populair. Het dogma werd afgekondigd vier jaar na de Mariaverschijning aan H. Bernadette Soubirous (feest 16 april), die de medaille uit de Rue du Bac ook bij zich droeg.

h-catharina-laboure-medailleCatharina had als kind al jong haar moeder verloren, waarna zij zich richtte tot Maria. Ze was 24 toen ze intrad bij de Zusters van Barmhartigheid (Dochters van Liefde), gesticht door H. Vincentius a Paolo (feest 27 september), wiens hart in deze kerk bewaard wordt. Het overbrengen van zijn relieken heeft Catharina nog meegemaakt. Het moederhuis in Parijs is gelegen aan de Rue du Bac, van waaruit ze zorgde voor armen en behoeftigen en later in haar leven de stigmata ontving. Aan de Rue du Bac in Parijs is nog steeds een kapel aan haar gewijd en is Catharina te zien, die in een glazen schrijn rust. De kerk is een druk bedevaartscentrum en je kunt er de gekochte medailles en rozenkransen door de zusters laten zegenen.

Catharina was 56 jaar na haar dood nog helemaal ongeschonden en werd in 1933 zalig en in 1947 heilig verklaard en is patroonheilige van duivenliefhebbers en duivenmelkers, omdat ze als jong meisje voor de duiven van haar vader zorgde.

Bronnen en meer informatie:

http://www.marypages.com/versch2.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Catharina_Labour%C3%A9

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/28/11-28-1876-cathrine.php

http://www.cubra.nl/gerarddecroon/devotieprentjes/gerarddecroondevotieprentjes49.htm

http://www.dbnl.org/tekst/_bie001195701_01/_bie001195701_01_0009.php

Hoofdstuk uit het boek Averbode, een uitgever apart over de ontwikkeling van de devotie voor O.L.V. van het Heilig Hart

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-catherine-laboure/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-catherine-laboure

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=266

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-catherine-laboure-1806-76-daughter-of-charity-visionary/

 

Achtergronden:

http://www.marypages.com/Medaille.htm

http://www.chapellenotredamedelamedaillemiraculeuse.com/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouw_van_de_Wonderdadige_Medaille

https://nl.wikipedia.org/wiki/Onbevlekte_Ontvangenis_van_Maria

Noveengebed tot O.L.V. van de Wonderdadige Medaille

http://www.de-vrouwe.info/nl/amsterdam–rue-du-bac