28 juli

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 28-07-2016
Hele dag

Categorieën


H. Alphonsa van IndiaH. Alphonsa (1910-1946), eerste vrouwelijke heilige van India van geboorte.

Alphonsa Muttathupadathu, geboren Anna, is behalve de eerste vrouwelijke katholieke heilige van India, ook de eerste heilige van de Syro-Malabar Katholieke Kerk, een oosters-katholieke kerk van de Thomaschristenen in Kerala, die als zelfstandig missiegebied erkend wordt door de Rooms-Katholieke kerk.

Ze verloor al jong haar moeder en werd opgevoed door haar tante. Ze wilde niet uitgehuwelijkt worden, raakte (volgens sommige verhalen opzettelijk) gewond aan haar voet en trad in bij de clarissen in Bharananaganam op haar achttiende, waar ze de naam Alphonsa van de Onbevlekte Ontvangenis aannam. Haar hele leven stond in het teken van ziekte, pijn en lijden, dat ze opdroeg aan Jezus en ondanks dat bleef ze opgewekt naar anderen. Ze werd beroemd om de buitengewone kracht van haar gebed, haar spirituele charisma en haar overgave en geduld in het lijden. Ze zou hebben gezegd dat een dag zonder lijden, een verloren dag is. Ze overleed na een lang ziekbed aan kanker en na haar dood gebeurden vele wonderen. Ze werd in 1986 zalig en in 2008 heilig verklaard. Ze is patroonheilige tegen alle lichamelijke ziekten.

Alphonsa wordt wel de Passiebloem, de Kleine Bloem en de Parel van India genoemd en vergeleken met de Kleine Bloem Theresia van Lisieux. Bharananaganam wordt daarom ook wel het Lisieux van India genoemd, vooral na haar heiligverklaring, waarbij een tweedaags feest werd uitgeroepen waar meer dan 100.000 mensen op af kwamen. Op haar sterfdag, 28 juli, wordt het heiligdom dat aan haar is gewijd, in de St. Mary’s Church van Bharananaganam, bezocht door duizenden pelgrims. Grenzend aan het klooster waar ze leefde is nu een museum voor haar.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/28/07-28-1946-alphonsa.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alphonsa_van_de_Onbevlekte_Ontvangenis

http://www.mo.be/artikel/heiligverklaring-zuster-alphonsa-zorgt-voor-tandengeknars-india

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1639346/2008/10/14/Zuster-Alphonsa-is-als-eerste-heilige-een-steun-voor-christenen-India.dhtml

 

Engelstalig:

http://alphonsa.net/category/st-alphonsa/life/

http://www.saintalphonsamma.org/St_Alphonsa.html

http://catholicsaints.info/saint-alphonsa-of-india/

http://archive.thetablet.co.uk/article/28th-november-2009/40/through-keralas-rivers-to-the-lisieux-of-india

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Alphonsa

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomaschristenen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Syro-Malabar-katholieke_Kerk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oosters-Katholieke_Kerk

https://en.wikipedia.org/wiki/Bharananganam