27 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 27-01-2023
Hele dag

Categorieën


H. Devota (overleden ca. 303), martelares.

Devota van Ajaccio, van Monaco of van Corsica (Sainte Dévote) is een vroegchristelijke martelares uit de tijd van de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. Hoewel ze nog tot op heden vereerd wordt in met name Monaco, is er weinig over haar leven bekend.

Ze woonde in Ajaccio (in het westen van Corsica). Corsica was destijds een provincie van het Romeinse Rijk. Toen ontdekt werd dat ze christelijk was, werd ze gevangengezet, gemarteld en gedood. Door medechristenen werd haar lichaam met een boot meegenomen om het te redden van verbranding en om haar een christelijke begrafenis te geven.

Op weg naar Afrika ging het hevig stormen. Toen kwam er een duif uit Devota’s mond, die het scheepje veilig leidde naar het vasteland. Daar kwam het aan in de vallei van Les Gaumates, het huidige Monaco. Op die plek werd een kapelletje gebouwd, de huidige St. Dévotekerk.

Volgens de overlevering bloeiden op haar feestdag bloemen, ondanks dat deze midden in de winter valt.

Monegasken en zeelieden vereerden haar al spoedig, tot in 1070  haar relieken werden gestolen om mee te onderhandelen in de tijd dat de Saracenen daar heersten. Een groep vissers wist de dief te achtervolgen en kreeg hem te pakken. Als boeteoffer werd de boot van de dief op het strand verbrand.

Sinds 1924 wordt om deze gebeurtenis te herdenken nog steeds op de vooravond van haar feestdag een boot verbrand, gevuld met palmtakken die haar martelaarschap verbeelden. Dat gebruik stamt uit de tijd van prins Louis II van Monaco. Bij die gelegenheid wordt de boot in brand gestoken door leden van de koninklijke familie en is er een eredienst waarbij Devota’s relieken worden vereerd.

Devota is patroonheilige van het vorstendom Monaco en de koninklijke familie van Monaco. In elke kerk in het vorstendom Monaco kom je haar tegen, alsmede op sommige munten. Ze wordt dan ook als beschermheilige van de Monegaskische identiteit vereerd.

Pas in 1637 kwamen relieken van Devota in Corsica terecht. In 1731 werd ze beschermheilige van Corsica , wat in 1820  bekrachtigd werd door de bisschoppen. In 1893 werd in Pietranera (in het noorden van Corsica) de eerste kerk aan haar gewijd.

Over haar geschiedenis is in januari 2022 een stripalbum verschenen (Franstalig).

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89glise_Sainte-D%C3%A9vote

https://www.iconicriviera.com/nl/monaco-saint-devotes-day/

https://www.beleven.org/feest/st_devote

https://www.heiligen.net/heiligen/01/27/01-27-0303-devota.php

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienD/Devota.htm

https://blauwbloed.eo.nl/royaltynieuws/prinses-charlene-neemt-tweeling-mee-naar-bootverbranding

https://beaumonde.nl/artikel/529760/charlene-viert-samen-met-twins-belangrijke-feestdag/

 

Engelstalig:

https://www.saintedevotemonaco.com/en/saint-devote-patron-saint-of-monaco/

https://www.saintedevotemonaco.com/en/patron-of-corsica/

https://www.monaco-tribune.com/en/2020/01/what-you-need-to-know-about-monacos-patron-saint-devota/

https://en.wikipedia.org/wiki/Devota

https://catholicsaints.info/saint-devota/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sainte-D%C3%A9vote_Chapel

https://www.corse.catholique.fr/actualite/actualite-diocesaine/les-articles-editoriaux/308725-devota-itineraire-dune-martyre-de-la-corse-a-monaco/

http://santiebeati.it/dettaglio/92244

https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_II,_Prince_of_Monaco