27 augustus

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 27-08-2016
Hele dag

Categorieën


95kb jpg image of the painting 'Saint Monica', by Luis Tristán de Escamilla, 1616, oil on canvas, Museo del Prado, Madrid, Spain

H. Monica (ca. 331-387), moeder en weduwe.

Monica is beschermheilige van vrouwen, moeders en van slachtoffers van huiselijk geweld en patroonheilige van de stad Santa Monica.

Monica is bekend om haar geloof, hoop en geduld: met haar schoonmoeder, haar echtgenoot en met haar zoon. Ze wist hierdoor alcoholisme te overwinnen, haar schoonmoeder voor zich in te nemen, haar man te bekeren en ook haar zoon tot het ware christendom te bekeren. Ze was de moeder van kerkleraar H. Augustinus van Hippo (feest 28 augustus) en geboren en getogen in Thagaste (het huidige Souk Ahras in Algerije) in een christelijk gezin. Haar man was een oudere Romeinse man die opvliegend was, overspelig en niet christelijk.

H. Monica met zoonZe bad aanhoudend voor hem en huilde veel om haar zoon. Toen Augustinus naar Italië ging, omdat hij een eigen leven wilde, ging Monica na de dood van haar man haar zoon achterna. Ze had kritiek op het ongehuwd samenwonen van haar zoon, met een meisje dat niet christelijk was en deed haar uiterste best een geschikte, christelijke vrouw voor Augustinus te vinden, wat hij echter afwees. Augustinus was als jongeman aanhanger van het manicheïsme, waarin het ethisch dualisme tussen goed en kwaad centraal staat, waar Monica sterk tegen was. Toen Augustinus zich tenslotte bekeerde tot het christendom, werd hij daar een fel tegenstander van. Overigens bekeerde hij zich vooral onder invloed van de preken van de H. Ambrosius van Milaan (feest 7 december).

Toen Augustinus terug wilde keren naar Noord-Afrika, waar hij bisschop zou worden van Hippo, ging Monica met hem mee, maar was al ziek  en overleed in de Romeinse havenstad Ostia. Kort daarvoor hadden Monica en Augustinus nog een beroemd tweegesprek in een gedeelde extase. Ze stierf in vrede en in het besef dat haar gebeden niet voor niets waren geweest. De Serra Springs bij Santa Monica, Californië, zijn naar haar tranen genoemd. In 2012 is nog een film gemaakt over Monica en haar zoon Augustinus, Restless Heart.

In 1455 werden haar relieken bijgezet bij haar zoon in de Sant’Agostinobasiliek in Rome, die in de 1296 door augustijnen is gebouwd en in 1420 voltooid en gewijd is aan haar zoon. Daarvoor was haar verering vooral in de abdijkerk van Arrouaise in Frankrijk (Arres).

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/27/08-27-0387-monica.php

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/m/370-8016-monica

https://nl.wikipedia.org/wiki/Monica_(heilige)

http://www.dionysiusparochie.nl/spiritualiteit/heiligen/kinderen/27-augustus-heilige-moeder-monica/

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-monica/

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Monica

http://www.catholicherald.co.uk/commentandblogs/2014/08/27/what-the-alcoholic-st-monica-teaches-us-about-redemption/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-monica-332-387-mother-of-st-augustine/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages?cId=83004

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Monica

 

Audio: https://librivox.org/the-life-of-saint-monica-by-francis-alice-forbes/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Augustinus_van_Hippo

https://nl.wikipedia.org/wiki/Souk_Ahras

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maniche%C3%AFsme

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dualisme

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sant%27Agostino_(Rome)

http://www.restlessheartfilm.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Serra_Springs_(California)