26 juni

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 26-06-2016
Hele dag

Categorieën


H. Jozefmaria EscriváH. Jozefmaria Escrivá (1902-1975), priester en stichter Opus Dei.
Escrivá werd geboren in Barbastro, in het noorden van Spanje. Op zestienjarige leeftijd voelde hij een roeping en werd priester, waarna hij rechten ging studeren. Hoewel hij afstudeerde in burgerlijk recht, was hij vol aandacht voor zieken, armen en kinderen van alle standen, met name in de sloppenwijken van Madrid.
In 1928 stichtte hij het Opus Dei, een lekenorganisatie waarin centraal staat dat iedere gelovige geroepen is heilig te worden in het dagelijkse leven, door God en zijn naasten optimaal te dienen en zo goed mogelijk te functioneren. Hij schreef hierover meerdere boeken, waarvan het boek “De Weg” met spirituele overwegingen het meest populair werd: dit boek, waarvan miljoenen verkocht zijn, verscheen in 45 talen.
Ondanks de Spaanse Burgeroorlog, waarin hij moest onderduiken vanwege godsdienstvervolging (zelfs zodanig dat hij zelf via de Pyreneeën moest vluchten) en de daarop volgende Tweede Wereldoorlog, wist hij zijn Werk van God levend te houden en werkte vanaf 1946 vanuit Rome. Van hieruit breidde de Opus Dei zich snel uit over dertig landen in dertig jaar tijd: tot in Mexico en Zuid-Amerika.

Het Opus Dei is nog steeds actief op allerlei maatschappelijke terreinen: van beroepsopleidingen en universiteiten tot ziekenhuizen. Escrivá leidde vooral veel retraites en catechesebijeenkomsten in eigen vormingscentra, zoals in Nederland in Moergestel het conferentiecentrum Zonnewende. Ook had hij invloed op Vaticanum II (1962-1965).
Escrivá stond bekend als zeer behoudend, maar dankzij flinke inzet van Opus Dei en omdat hij ook bewonderd werd door paus Johannes Paulus II, werd hij ondanks kritieken in 1992 zalig verklaard en tien jaar later heilig. Hierbij was een grote menigte aanwezig op het St. Pieterplein, wat tekende voor zijn populariteit. Escrivá wordt vanwege zijn spiritualiteit de Heilige van het Gewone genoemd.
In Nederland is het Opus Dei vooral actief in Amsterdam, Utrecht en in Maastricht. In Moergestel staat het Opus Dei-conferentiecentrum Zonnewende.

Bronnen en meer informatie:
http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/e/370-7704-escriva-jozefmaria
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jozefmaria_Escriv%C3%A1
http://www.escrivaworks.nl/doc/heilige_jozefmaria_escriva.htm
http://opusdei.org/nl-nl/

Engelstalig:
http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20021006_index_escriva_en.html
http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=5603
http://catholicsaints.info/saint-josemaria-escriva/
http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-06-26
https://en.wikipedia.org/wiki/Josemar%C3%ADa_Escriv%C3%A1

Achtergronden:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_Burgeroorlog
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Vaticaans_Concilie
http://opusdei.nl/nl-nl/section/opus-dei-in-nederland/
http://www.nl.josemariaescriva.info/ (over zijn leven, in Nederland en De Weg)
http://www.digibron.nl/search/detail/de3536217e3a134cf825caaf349e03e7/zaligverklaring-leider-opus-dei-krijgt-stroom-van-kritiek
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2773761/2002/10/07/Josemar-iacute-a-gescoorde-heiligheid.dhtml