26 februari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 26-02-2017
Hele dag

Categorieën


Z. Edigna van PuchZ. Edigna van Puch (ca. 1055-1109), kluizenares

Edigna was waarschijnlijk een dochter van Henry I van Frankrijk en was dus van hoge afkomst. Ze vluchtte met een ossenkar met daarop een haan voor een gearrangeerd huwelijk . Volgens de legende stopten de ossen, kraaide de haan en luidde een klok toen ze in Puch (in het huidge Beieren) aankwam. Ze bleef daar 35 jaar wonen als kluizenares, levend van vasten en gebed in een holle lindeboom nabij een kleine kerk. Ze leerde de lokale bevolking lezen en schrijven, verkondigde het geloof, bemiddelde bij ruzies en problemen en genas zieken, waaronder vee. Uit de linde stroomde geneeskrachtige olie na haar dood, die ophield te stromen toen mensen er geld mee wilden verdienen. Ze wordt aangeroepen bij diefstal en verloren voorwerpen en veeziekten.

Elke tien jaar wordt in Puch een Edigna Festspiel opgevoerd, de laatste in 2009. De zgn. Duizendjarige Linde is tot op heden nog op de begraafplaats in Puch te bezichtigen.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/26/02-26-1110-edigna.php

duitstalig:

http://kirchensite.de/fragen-glauben/heiligenkalender/heiligenkalender-einzeldarstellung/datum/2000/02/26/selige-edigna-von-puch/

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienE/Edigna_von_Puch.htm

https://de.wikipedia.org/wiki/Edigna_von_Puch

http://edignapuch.de/pages/edigna.php

http://www.lochstein.de/hrp/themen/baeume/puch/puch.htm