Datum/Tijd
Date(s) - 26-08-2016
Hele dag
Categorieën
H. Mariam Baouardy, “de kleine Arabische” (1846-1878), mystica
Mariam was een Arabische zuster en opgegroeid in de Melkitische Grieks-Katholieke Kerk. Deze kerk is autonoom en volgt de Byzantijnse Ritus en is in unie met de Katholieke Kerk.
Als arm meisje uit Galilea, verloor ze al jong haar ouders en verhuisde met haar pleegfamilie naar Alexandrië. Toen ze weigerde te huwen op haar twaalfde, vluchtte ze maar werd aangevallen door een man die haar wilde bekeren tot de islam en haar keel doorsneed met zijn zwaard. Ze werd wakker in een grot, waar ze liefdevol door een vrouw verpleegd werd tot ze weer verder kon. Mariam had zelf het gevoel dat het de H. Maria was die haar door deze periode heen had geholpen. Artsen bevestigden later dat de wond zo diep was dat het een wonder was dat ze nog leefde.
Na haar herstel verliet ze haar adoptiefamilie en door in huizen te poetsen kwam ze via Jeruzalem en Beiroet tenslotte in Marseille, waar ze in 1867 bij de ongeschoeide Karmel van Pau intrad. Daar kreeg ze de naam Maria van de gekruisigde Jezus en kreeg ze een geestelijk leidsman, Pierre Estrate, die later haar biografie zou schrijven. Ze ontving vele visoenen, extases en ook vele gevechten met de duivel, die ze weerstond met haar nederigheid. Met een paar medezusters ging ze in 1870 naar Mangalore in India, waar ze haar eeuwige geloften aflegde en meehielp met het stichten van een karmelietessenklooster. Zowel in India als twee jaar later, terug in Frankrijk, bleven de extases en gevechten aan haar gebeuren en ontving ze de stigmata. Ze had een diepe, eenvoudige wijsheid, geworteld in haar liefde voor God en Zijn schepping. “Nederigheid is gelukkig zijn om niets te zijn; ze is aan niets gehecht en ze is nooit ergens moe om; ze is tevreden in alles”. Ze heeft, ondanks haar laaggeletterdheid, prachtige gedichten nagelaten en mensen kwamen van ver voor troost, gebed en advies.
In 1875, met toestemming van de paus, stichtte ze met een groep medezusters een karmelietessenklooster in Bethlehem. Ze zag toe op de bouw, als enige zuster die Arabisch sprak, en overleed twee jaar later aan gangreen nadat ze van een trap was gevallen waarbij ze haar arm had gebroken.
Ze stierf op 33-jarige leeftijd, vlak na de geboorte van Thérèse van Lisieux. Mariam wordt de Kleine Arabische genoemd, Lelie van Palestina of zuster Mariam van Bethlehem. In 1983 werd ze zalig en op 17 mei 2015 heilig verklaard.
Bronnen en meer informatie:
Engelstalig:
http://carmelholyland.org/en/our-siaints/mary-of-jesus-crucified/her-life.html
http://carmelitesisters.ie/blessed-mary-of-jesus-crucified-miriam-baouardy/
https://melkite.org/faith/faith-worship/maram-baouardy
https://en.wikipedia.org/wiki/Mariam_Baouardy
http://catholicsaints.info/saint-mary-of-jesus-crucified/
http://www.mysticsofthechurch.com/2010/07/blessed-mariam-baouardy-little-arab-and.html
Achtergronden:
http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/g/370-10798-grieks-katholieke-kerken
https://nl.wikipedia.org/wiki/Melkitische_Grieks-katholieke_Kerk