26 april

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 26-04-2016
Hele dag

Categorieën


H. Richarius, RiquierH. Richarius (overleden ca. 645), abt en kluizenaar.

Richarius, ook Riquier, woonde in Noord-Frankrijk en was van adelijke afkomst. Hij werd bekeerd door twee Ierse missionaris-monniken die bij hem mochten overnachten. Richarius ging vervolgens studeren in Engeland, werd zelf priester en ging daar prediken.  Hij kocht gevangenen vrij van geld dat hij kreeg door de verkoop van al zijn aardse goederen en kleren. Hoewel hij eerst nog paard reed, koos hij voor een ezeltje nadat hij het zoontje van een bekeerlinge per ongeluk had laten vallen. Gelukkig bleef het kind ongedeerd.

Met de twee Ierse monniken stichtte hij in rond 625 (sommige bronnen noemen 638) een klooster bij zijn geboortegrond, waaruit de stad Centula ontstond, in de Middeleeuwen omgedoopt tot Saint-Riquier. Koning Dagobert I vroeg Richarius, inmiddels abt, om raad en werd, onder de indruk van zijn openheid en heldere advies, een weldoener van zijn klooster en zorgde er voor dat de kloosterkerk rijk versierd werd. Met alle giften werd door Richarius en zijn broeders gezorgd voor armen, zieken, melaatsen en pelgrims.

Richarius trok zich aan het einde van zijn leven terug van de wereld, in de bossen van Crécy. Op die plek werd na zijn dood een abdij gesticht, het Forest-l’Abbeye. Het was keizer Karel de Grote die 150 jaar nadien een gouden schrijn bouwde voor zijn relieken. De kloosterkerk is tegenwoordig een plek voor kunst en cultuur; er worden tentoonstellingen en muziekfestivals gehouden.

Ook in Normandië is een stad naar hem genoemd, Saint Riquier en Rivière. In Engeland, waar Richarius studeerde, wordt de parochie bij de kerk van Aberford de Saint Ricariusparochie genoemd.

Richarius wordt aangeroepen door pelgrims en bij het indienen van verzoekschriften.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/04/26/04-26-0645-riquier.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Richarius

engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-richarius-of-celles/

https://en.wikipedia.org/wiki/Richarius

http://catholicsaints.info/butlers-lives-of-the-saints-saint-richarius-or-riquier-abbot/

http://catholicsaints.info/saint-riquier-abbey/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=4609

https://en.wikipedia.org/wiki/Aberford

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Riquier