Datum/Tijd
Date(s) - 25-11-2016
Hele dag
Categorieën
H. Catharina van Alexandrië (overleden 307), martelares en één van de Veertien Noodhelpers.
Al sinds de vierde eeuw wordt Catharina vereerd en haar verering is waarschijnlijk door kruisvaarders meegenomen naar Europa. De H. Jeanne d’Arc zag Catharina in veel van haar visioenen. Catharina was een dochter van de gouverneur van Alexandrië en zeer begaafd. Al op haar 15e kende ze de werken van Plato en wist alles van meetkunde en astronomie. Na een visioen van Maria bekeerde ze zich, liet zich onderwijzen in het christendom door een kluizenaar en legde een gelofte van kuisheid af om bruid van Christus te kunnen zijn. Keizer Maxentius werd verliefd op haar, ondanks haar kritiek op de offers aan de Romeinse goden en liet haar folteren toen ze zijn avances weigerde.
Zelfs veertig filosofen die juist gezonden waren om haar van haar geloof te brengen, bleken niet tegen haar argumenten opgewassen en bekeerden zich. Catharina werd eerst in de gevangenis geworpen, waar ze Maxentius’ vrouw Faustina en een officier wist te bekeren, die dit ook met de dood zouden bekopen. Catharina zou met een rad met ijzeren punten uit elkaar getrokken worden, dat echter door de bliksem getroffen werd op haar gebeden. Toen werd ze op de brandstapel gezet, die echter haar beulen in vlam zetten. Tenslotte werd ze onthoofd en stroomde melk in plaats van bloed uit haar wonden. Tijdens alle gruweldaden wist ze door haar moed, standvastigheid en vertrouwen tallozen te bekeren.
Volgens de legende werd haar lichaam door engelen naar de Catharinaberg naast de berg Sinaï gebracht. Daar werd haar lichaam ongeschonden teruggevonden door pelgrims in het jaar 800, dus 500 jaar na haar dood. Op deze plek stond sinds de 4e eeuw reeds een kapel, dat in de 6e eeuw tot een klooster was uitgebouwd, het wereldberoemde Catharinaklooster, dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en in 2000 door paus Johannes Paulus II werd bezocht.
Catharina is patroonheilige van ontelbare bevolkingsgroepen (met name jonge meisjes, maagden en kloosterzusters) en beroepen en om haar wijsheid ook van alle studenten, filosofen en scholen, tot universiteiten toe. In de Oosterse kerk is ze een heilige genezer, in de Westerse kerk één van de Veertien Noodhelpers en in het Duitse taalgebied behoort ze met H. Margaretha van Antiochië en H. Barbara tot de Drie Heilige Maagden. In Nederland en elders in Europa is ze patroonheilige van talloze steden en dorpen. Ze kan aangeroepen worden tegen een plotselinge dood en allerlei huidziekten, waaronder ringworm, dat ook wel Katrienewiel wordt genoemd. Haar naamdag is een merkeldag: “Vriest het op Sint-Katrien, dan vriest het nog zes weken nadien”. In 2014 is haar leven verfilmd in de film Katherine of Alexandria.
Bronnen en meer informatie:
http://www.heiligen.net/heiligen/11/25/11-25-0310-catharina.php
http://www.discoveryourmission.nl/legende.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Catharina_van_Alexandri%C3%AB
http://www.petrusbandenkerkvenray.nl/beelden/catharina_1.shtml
https://www.catharijneconvent.nl/adlib/42290/?q=verf&f=material
Hoofdstuk uit het boek Vijftig heiligen voor je leven
Engelstalig:
http://catholicsaints.info/saint-catherine-of-alexandria/
http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-catherine-of-alexandria-282-305-virgin-and-martyr/
https://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_of_Alexandria
https://en.wikipedia.org/wiki/Mystical_marriage_of_Saint_Catherine
http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=341
http://www.imdb.com/title/tt1587685/
Achtergronden:
https://www.unesco.nl/erfgoed/sint-catharina-klooster#zoom=3&lat=28.5562&lon=33.9754&layers=BT
https://nl.wikipedia.org/wiki/Katharinaberg
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Catharinagebied
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=21628
http://www.beleven.org/feest/int_dag_uitbanning_van_geweld_tegen_vrouwen