25 maart

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 25-03-2017
Hele dag

Categorieën


H. Dismas, de goede diefH. Dismas (overleden 33), eerste heilige.

Dismas, ook de goede dief of de goede moordenaar genoemd, werd gekruisigd rechts naast Jezus. Hij herkende Jezus’ onschuld en goddelijkheid temidden van de mensen slecht van Hem spraken. We noemen hem de eerste heilige, omdat Jezus zelf gezegd heeft: je zult vandaag nog bij me zijn in het paradijs (zie Lucas Lc 23,43). Hij is dus eigenlijk de enige heilige die door Christus zelf is gecanoniseerd. In apocriefe Arabische legenden wordt hij ook genoemd als een van de rovers, die de H. Familie bij de vlucht naar Egypte beschermde tegen een andere rover, waardoor hij als beloning aan het kruis zich bekeerde en genade verkreeg. Dismas laat ons zien dat het nooit te laat is om ons te bekeren en Jezus in ons leven toe te laten.

Dismas werd eerst in het oosten vereerd als voorbeeld van berouw. In de Middeleeuwen werd Dismas eerst en vooral binnen franciscaner orden vereerd. Zijn kruis zou in Cyprus terecht zijn gekomen, waar het vereerd wordt, en een stukje ervan wordt als relikwie in Bologna vereerd.

Dismas is patroonheilige voor allen die sterven, gevangenen en ter dood veroordeelden, begrafenisondernemers en voor een goede dood in het algemeen.

In Dannamora, New York, staat de Church of the Good Thief, die binnen een gevangenencomplex is gebouwd (zie video). En een beroemde hymne bezingt St. Dismas: “The Wise Thief didst Thou make worthy of Paradise, in a single moment, O Lord. By the wood of thy Cross illumine me as well, and save me.” (zie video) Ook Taizé zingt het lied Jesus, remember me, dat refereert naar dit verhaal.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/03/25/03-25-0033-dismas.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dismas

http://www.dbnl.org/tekst/_taa008198801_01/_taa008198801_01_0003.php

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienD/Dismas.htm#

 

Engeltalig:

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=114

http://catholicsaints.info/saint-dismas/

http://kateriirondequoit.org/SKTP/index.cfm/resources/saints-alive/pope-damascus-dympna/st-dismas/

https://en.wikipedia.org/wiki/Penitent_thief

http://orthodoxwiki.org/Dismas_the_thief

https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_St._Dismas,_the_Good_Thief

http://www.catholic.com/blog/matt-fradd/the-good-thief-mocked-christ