24 september

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 24-09-2016
Hele dag

Categorieën


h-gerard-van-hongarijeH. Gerard Sagredo, Gellért van Hongarije (980-1046), bisschop en martelaar.

Gerard (ook: Gellért) wordt wel de Apostel van Hongarije genoemd. Hij kwam uit een rijke patriciërsfamilie uit Venetië. Na vijf jaar studie in het Isola di San Giorgio Maggiore bij de benedictijnen werd hij abt en werd tijdens een pelgrimsreis naar Jeruzalem door koning Stefanus I (ook: István, feest 16 augustus) gevraagd om te evangeliseren in Hongarije. Hoewel hij aan het hof kon komen wonen, prefereerde hij een kluizenaarswoning, waar hij met een gezel, Maurus, woonde. Behalve de bevolking kerstenen, onderrichtte hij ook Stefanus’ zoon Emmerich (ook: Imre, feest 4 november) in Csanád. Emmerich kwam tijdens een jachtpartij om. Csanád werd het eerste bisdom van Hongarije en Gerard de eerste bisschop.

Nadat koning Stefanus I overleed braken er onlusten uit, vooral omdat zijn opvolger Peter Orseolo impopulaire maatregelen nam en Stefanus’ broer, Samuel Aba, ook een zwakke regeerder bleek. De heidense edelman Vata wilde met enkele rebellen het christendom bestrijden en zorgde voor een slachtpartij onder priesters, monniken en bisschoppen. Gerard werd samen met de andere bisschoppen, te weten Besztrik, Buldi en Beneta, bij Buda vermoord: ze werden gestenigd en van de heuvel gegooid in een houten vat. Alleen Beneta overleefde dit. De heuvel waar dit gebeurde wordt dan ook de St. Gellértheuvel genoemd, waar een groot monument voor hem is opgetrokken.

Hij werd in 1083 heilig verklaard samen met koning Stefanus I en diens zoon Emmerich. Zijn relieken kwamen na zijn heiligverklaring in 1083 te rusten in de Santa Maria en San Donatokerk in Murano (bij Venetië) en werden in 1992 teruggebracht naar de kathedraal van Szeged in Hongarije. Gerard is patroon van Hongarije en van opvoeders.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/24/09-24-1046-gerardus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Sagredo

Hoofdstuk uit het boek Geschiedenis van Hongarije

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-gerard-sagredo/

http://catholicsaints.info/butlers-lives-of-the-saints-saint-gerard-bishop-of-chonad-martyr/

https://en.wikipedia.org/wiki/Gerard_of_Csan%C3%A1d

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=6997

http://oxfordindex.oup.com/view/10.1093/oi/authority.20110803095849285

 

Achtergronden:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/16/08-16-1038-stefanus.php

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/04/11-04-1031-emmerich.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bisdom_Szeged-Csan%C3%A1d

https://en.wikipedia.org/wiki/Szeged_Cathedral

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Gell%C3%A9rt-szobor

https://en.wikipedia.org/wiki/Vata_pagan_uprising