Datum/Tijd
Date(s) - 24-10-2016
Hele dag
Categorieën
H. Antonius Maria Claret (1807-1870), aartsbisschop, missionaris en stichter van de Claretijnen.
Antonius Maria kwam uit het Spaanse Sallent en werkte als wever om priester te kunnen worden. Hij werd in 1835 priester gewijd, ging als volksprediker en biechtvader aan het werk in Catalonië en werd bekend om zijn gave van profetie en het verrichten van wonderen. Hij verspreidde de devotie voor het H. Sacrament en het Onbevlekte Hart van Maria en bevorderde het bidden van de rozenkrans. Vanaf 1848 gaf hij geruime tijd retraites op de Canarische Eilanden en stichtte in 1849 de missiecongregatie Zonen van het Onbevlekt Hart van Maria, die beter bekend werden als de claretijnen.
Hij werd in 1850 benoemd tot aartsbisschop van Santiago de Cuba in Cuba, waar hij zich inzette voor de negerslaven en streed tegen racisme; scholen, ziekenhuizen en landbouwprojecten stichtte en het groot-seminarie reorganiseerde. Hier volgde een zustercongregatie, de claretinessen, die zich meer toelegden op onderwijs en opvoeding van meisjes in Cuba. Hij overleefde een moordaanslag, waarbij hij de dader vergaf en was al met al zeven jaar in Cuba toen hij een benoeming kreeg als biechtvader van koningin Isabella II van Spanje en terugkeerde naar Europa. Van haar kreeg hij een benoeming als president van het Escorial, waar hij een vereniging oprichtte van en zich opwierp als beschermheer van katholieke kunstenaars en schrijvers. Naast dit alles bleef hij prediken en liet vele catechetische geschriften na in het Castiliaans en Catalaans, waardoor hij zorgde voor een opleving van de Catalaanse taal. Ook liet hij meer dan honderd boeken na, waarvan overigens de meeste in het Spaans. In opdracht van pater Joseph Xifre schreef hij tussen 1861 en 1865 een verslag van zijn leven, dat gepubliceerd werd door de claretijnse missionarissen en nog online (Spaanstalig) is te lezen.
In 1868 moest hij uitwijken naar Frankrijk, omdat koningin Isabella het land moest ontvluchten bij de Spaanse Revolutie van 1868 en de opstandelingen in Antonius een medeplichtige zagen. Vele claretijnen werden toen ook gearresteerd en enkelen gedood. Hij ging aansluitend naar Rome voor het bijwonen van het Eerste Vaticaans Concilie en trok zich op de terugweg terug in de cisterciënzerabdij Sainte-Marie de Fontfroide nabij Narbonne, waar hij overleed in ballingschap. Zijn lichaam werd later overgebracht naar het moederhuis van de claretijnen in Vic (ook: Vich, bij Barcelona). Antonius Maria werd in 1934 zalig en in 1950 heilig verklaard. Hij is patroonheilige van de clartijnen, van wevers en van de katholieke pers.
De claretijnen waren tussen 1957 en 1970 ook in Nederland actief. Ze zijn nu nog te vinden in maar liefst 64 landen en tellen ca. 3000 leden, onder wie 19 bisschoppen en meer dan 2000 priesters. Ook bestaat er een lekenbeweging van claretijnen, die zich de claretijnse familie noemen. In Rome bedienen de claretijnen de Nostra Signora del Sacro Cuorekerk en in Barcelona is een grote religieuze boekenwinkel naar Antonius Maria genoemd, de Libreria Claret.
Bronnen en meer informatie:
http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/c/370-9683-claret-antonius-maria
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/24/10-24-1870-antonio.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Antonius_Maria_Claret
http://www.hetkatholiekegeloof.nl/sub/h-antonius-maria-claret/
http://dagelijksevangelie.org/main.php?language=NL&module=saintfeast&localdate=20111024&id=38&fd=0
Engelstalig:
http://www.claret.org/en/biography-s-antony-mary-claret
http://catholicsaints.info/saint-anthony-mary-claret/
http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-10-24
https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Mary_Claret
http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=25053355
Achtergronden:
https://es.wikipedia.org/wiki/Antonio_Mar%C3%ADa_Claret
http://www.paxtv.org/venyve/festividades/san-antonio-maria-claret/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Escorial
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nostra_Signora_del_Sacro_Cuore
http://www.claret.org/en/our-identity
http://www.claret.org/en/claretian-family
http://www.seglaresclaretianos.org/en/somos-en
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Vaticaans_Concilie
Autobiografie van het leven van Aartsbisschop Antonio Maria Claret (Spaanstalig)