24 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 24-11-2016
Hele dag

Categorieën


www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/24/11-24-1192-Albertus-Leuven.php +++ Illustratie.

H. Albertus van Leuven (1166-1192), bisschop en kardinaal.

Albertus is patroonheilige van de Belgische monarchie. Hij verdedigde de rechten van de katholieke kerk. Hij was een zoon van hertog Godfried III van Brabant en al vanaf zijn twaalfde als kanunnik verbonden aan de St. Lambertuskerk in Luik. Hij was tussentijds nog even ridder, maar weigerde deel te nemen aan de Derde Kruistocht en keerde terug naar zijn geestelijk ambt. In het bisdom Luik werd hij toen tot aartsdiaken van de Kempen benoemd en proost.

In 1191 (hij was slechts 25 jaar) werd hij na het overlijden van de bisschop van Luik unaniem benoemd tot diens opvolger. Lotharius, de broer van de graaf van Hofstade, betwistte deze benoeming, waarna Albertus naar Rome ging om steun te zoeken bij paus Coelestinus III (ook bekend als Celestinus III), die hem gelijk gaf en meteen tot  kardinaal creëerde. Omdat keizer Hendrik VI Lotharius steunde ging Albertus naar Reims om zich tot bisschop te laten wijden door aartsbisschop Guillaume de Champagne. Vanuit Reims bestuurde hij vervolgens zijn bisdom om de moeilijkheden te vermijden, maar bleef tegengewerkt worden door Lotharius, die de keizer zover kreeg dat Albertus even buiten Reims werd vermoord door drie ridders: hem werd de schedel ingeslagen. Hendrik VI werd daarna gedwongen om naar Rome te gaan en boete te doen bij de paus.

Vanwege de inmenging van keizer Hendrik VI in kerkelijke aangelegenheden wordt Albertus vereerd als martelaar van de vrijheid van de kerk. Hij was eerst begraven in Reims en werd in 1612 overgebracht naar het karmelietenklooster in Brussel. Albertus werd in 1621 heilig verklaard. In 1909 bleken zijn relieken echter toch nog in Reims te liggen, wat in 1920 bevestigd werd na degelijk onderzoek in Brussel. Relieken van hem liggen nu in de St. Pieterskerk in Leuven.

Bronnen en meer informatie:

http://www.leuvenshistorischgenootschap.be/maps/Nieuwsbrief%20LHG%202011-03_Albertus%20van%20Leuven.pdf

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/24/11-24-1192-albertus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_van_Leuven

Hoofdstuk uit het boek Geschiedenis van St. Albertus van Leuven, bisschop van Luik

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-albert-of-louvain/

https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_de_Louvain

http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=168066570

http://www.stalberthistoricalsociety.ca/sths_030.htm

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Lambertuskathedraal

http://www.leuven.be/vrije-tijd/toerisme/bezienswaardigheden/monumenten/sint-pieterskerk.jsp