23 september

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 23-09-2016
Hele dag

Categorieën


h-pater-pioH. Pater Pio (1887-1968), priester en mysticus.

Pater Pio is bekend om de stigmata, die hij vijftig jaar droeg (vanaf 1918), en om zijn gave van bilocatie, waarbij hij waargenomen werd zonder zijn klooster ooit te hebben te verlaten. Het is medisch onverklaarbaar dat de wonden nooit zijn gaan etteren en ook niet genazen. Hij is de meest populaire heilige in Italië.

Gedurende zijn leven als priester was hij ook bekend om zijn intense gebedsleven, dat zichtbaar was wanneer hij de mis opdroeg: hij leek dan te stralen. Als biechtvader was hij zo populair dat mensen ervoor op een wachtlijst kwamen. Hij ontving honderden brieven per dag, die hij liet beantwoorden door secretarissen, omdat hij zelf teveel pijn had vanwege de wonden in zijn handen. Er zijn talloze getuigenissen van wonderbaarlijke gebeurtenissen over hem opgetekend; behalve bilocatie ook helderziendheid, genezing en een heilige geur. Toch had hij ook te maken met valse beschuldigingen: zowel van misbruik van gelovigen als van misleiding over zijn stigmata. Hij had zelfs te maken met het Heilig Officie, maar de beschuldigingen, die hij geduldig en zonder verweer verdroeg, werden na zijn dood en na vele onderzoeken ongegrond verklaard.

Hij werd geboren als Francesco Forgione in Pietrelcina en was genoemd naar Franciscus van Assisi, voor wie zijn moeder een diepe devotie had. Toen hij 15 jaar oud was, in 1903, trad hij in bij de Kapucijnen, die de strenge regel van Franciscus volgen en herkenbaar zijn aan hun spitse kap, de cappuccio. Hier nam hij de naam Pio aan (gevolgd door de plaatsnaam waar hij vandaan kwam: Pietrelcina). Hij verbleef vanaf 1903 in het klooster in Benevento, maar was ook vaak thuis, omdat hij ernstig ziek was, waarvoor geen verklaring kon worden gevonden. Dat leidde tot onrust bij zijn medebroeders, die hem verweten zich te willen onttrekken aan de strenge kloostertucht. Hij had in die tijd vele visioenen van Jezus en Maria. Vanaf 1916 werd hij overgeplaatst naar het klooster van San Giovanni Rotondo, waar hij tot zijn dood woonde. Daar stichtte hij een modern ziekenhuis; het Casa Sollievo della Sofferenza (lett: het huis voor verlichten het van de lijdenden), dat tegenwoordig het meest moderne en efficiënte ziekenhuis van Italië en Europa is, bekend om de strenge hygiëne. Het ziekenhuis is eigendom van de Heilige Stoel.

Pater Pio werd in 1999 zalig en in 2002 heilig verklaard. Toen zijn lichaam voor de heiligverklaring werd opgegraven, bleek zijn lichaam nog vrijwel ongeschonden en werd hij in een glazen schrijn in de nieuwe bedevaartkerk in San Giovanni Rotondo bijgezet. In februari 2016 werd hij naar Rome gebracht en als voorbeeldige biechtvader in het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid aan het volk getoond in de pelgrimskerken Basilica San Lorenzo fuori le Mura en de Sint Pieter. Pater Pio droeg zijn stigmata op als een aanwijzing dat lijden niet onvruchtbaar is, maar een middel tot verlossing, zoals Jezus ons dat voorgeleefd heeft en ook voor ons geleden heeft.

In Meersel-Dreef (België) bestaat een bijzondere verering voor Pater Pio in het klooster van de minderbroeders kapucijnen, die na een woelige periode tijdens en na de Franse Revolutie vanaf 1968 weer hun klooster konden betrekken en hun apostolaat konden oppakken: zij kennen behalve een pater Piodevotie, ook een grote devotie voor Maria, wat zich uit in een Mariapark waarin ook pater Pio een plekje heeft. Meersel-Dreef wordt wel het Lourdes van de Noorderkempen genoemd.

Bronnen en meer informatie:

http://www.kapucijnen.com/specials/pio.html

https://www.lucepedia.nl/dossieritem/padre-pio/padre-pio-heilige-1887-1968

http://www.marypages.com/PioNL.htm

http://www.padrepio.nl/

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/p/370-8085-padre-pio

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/nieuws/370-35840-lichaam-padre-pio-voor-heilig-jaar-kort-naar-rome

http://nos.nl/artikel/2084745-heilige-pater-pio-op-tournee-in-italie.html (met video)

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/23/09-23-1968-pio.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Pio

http://www.kapucijnen-vlaanderen.be/pater_pio.htm

http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/762 (Pater Piokapel Tilburg)

http://www.dionysiusparochie.nl/spiritualiteit/bedevaarten/verschijningen-in-garabandal/getuigenissen/pater-pio/

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20020616_padre-pio_en.html

https://www.franciscanmedia.org/a-look-back-at-the-life-of-padre-pio/

http://www.padrepio.it/

http://www.padrepioshrine.com/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/blessed-padre-pio-of-pietrelcina-1887-1968

https://en.wikipedia.org/wiki/Padre_Pio

http://www.padrepio.org.uk/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=311

http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=603

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-pius-of-pietrelcina-1887-1968-padre-pio/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-09-23

http://catholicsaints.info/saint-padre-pio/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kapucijnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Casa_Sollievo_della_Sofferenza

http://www.operapadrepio.it/en/

https://nl.wikipedia.org/wiki/San_Giovanni_Rotondo

http://meersel.kapucijnen.be/geschiedenis-2/

http://meersel.kapucijnen.be/pater-pio/

http://www.conventosantuariopadrepio.it/it/home/