22 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 22-11-2016
Hele dag

Categorieën


h-ceciliaH. Cecilia van Rome (overleden 230), maagd en martelares.

Cecilia is de patroonheilige van de (kerk-)muziek, koren, instrumentmakers en zangers en wordt vaak afgebeeld met een orgel of orgelpijpen. Vele koren en muziekverenigingen zijn dan ook naar haar genoemd. Dat is eigenlijk per toeval ontstaan door een verkeerde vertaling van de eerste antifoon van haar vespers. Daarin wordt verwezen naar hoe muziek opklonk op haar bruiloft, terwijl Cecilia zelf zich tijdens de bruiloft terug had getrokken om te bidden tot God om haar maagdelijkheid te behouden. Zij zong echter in haar hart tot God, wat later foutief werd vertaald als dat zij een orgel liet zingen.

Ze zou al jong zijn uitgehuwelijkt aan een Romein, Valerius, maar ze had al een gelofte afgelegd dat ze maagd wilde blijven voor Christus. Desondanks trouwde ze met Valerius (feest 14 april, naar wie vele Valeriusensembles zijn genoemd). Hij respecteerde haar wens om maagd te blijven en werd door haar vurige geloof aangestoken en bekeerde zich ook, toen hij haar beschermengel waarnam na zijn doopsel. Hij op zijn beurt wist zijn broer Tiburtius over te halen om zich te bekeren.

Valerius en Tiburtius stierven eerst als martelaar onder de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. Cecilia verdeelde haar erfenis onder de armen en werd toen ter dood veroordeeld. Immers, de staat stond zo met lege handen. De executie van Cecilia duurde maar liefst drie dagen: zelfs na een kokend bad olie en drie zwaardslagen leefde ze nog en was ze nog in staat om de paus te vragen haar huis tot een kerk te wijden. Dat is de basiliek van St. Cecilia in de wijk Trastevere in Rome. Bij een restauratie van de kerk in 1599 werd zij ongeschonden teruggevonden en in die houding is zij verbeeld in marmer; dat beeld is in haar basiliek te zien vóór het altaar. Haar vingers (één vinger gestrekt aan de ene en drie vingers aan de andere hand verwijzen naar haar geloof in de Drie ene God. Cecilia behoort tot de zeven primaire heiligen, samen met H. Maria Magdalena, H. Agatha, H. Agnes, H. Anastasia, H. Catharina van Alexandrië en H. Lucia.

Ze was een inspiratiebron voor vele componisten die muziek aan haar hebben opgedragen: o.a. Henry Purcell, George Händel, Ernest Chausson, Benjamin Britten, Fanny, de zus van Felix Mendelssohn, Joseph Haydn, Franz Liszt en Charles Gounod.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/22/11-22-0229-cecilia.php

http://web.avrotros.nl/cultuur/klassiek/detail/8205577

http://www.rome-nu.nl/liefdesverhalen/14284-cecilia-en-valerianus-liefde-doet-lijden.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cecilia_(heilige)

http://www.volkskunde-limburg.be/foto/pdf/105Sint-Cecilia.pdf

http://www.dick.wursten.be/caecilia.htm

Radio-uitzending Echo van Eeuwigheid met oa een ode aan de H. Cecilia van John Gardner

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-cecilia/

http://catholicsaints.info/golden-legend-saint-cecilia/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-cecilia-3rd-century-virgin-and-martyr-patron-of-music/

https://www.franciscanmedia.org/saint-cecilia/ (met audio)

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-cecilia

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Cecilia

 

Achtergronden:

http://www.heiligen.net/heiligen/04/14/04-14-0229-tiburtius.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_van_Santa_Cecilia_in_Trastevere