22 juli

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 22-07-2016
Hele dag

Categorieën


37.509H. Maria Magdalena (eerste eeuw), Apostel der Apostelen.

Sinds begin juni 2016 wordt Maria Magdalena liturgisch gelijkwaardig aan de apostelen gevierd. Dat is bepaald door paus Franciscus, omdat zij de eerste getuige is van de verrezen Christus en de boodschap van de verrijzenis als eerste verkondigde. Daarom wordt ze als eerste Verkondiger, Apostel der Apostelen genoemd.

Christus heeft haar tegenover de apostelen geëerd met het apostolisch ambt, zo is nu beschreven in de Latijnse prefatie – de lofprijzing waarmee het eucharistisch gebed begint. Kardinaal Sarah, prefect van de Congregatie voor het de Goddelijke Eredienst en de Bediening van de Sacramenten van het Vaticaan, noemt Maria Magdalena een model voor het dienstwerk van vrouwen in de Kerk. Deze officiële feestdag moet dus aansporen tot een diepere reflectie over de waardigheid van vrouwen, aldus aartsbisschop Arthur Roche, secretaris van de Congregatie.

Maria Magdalena was één van de vertrouwelingen van Jezus en bleef bij Hem toen hij werd gekruisigd en bleef huilend bij zijn graf. In Johannes 20, 1-18 staat hoe zij bij de groep vrouwen was die het lege graf ontdekten en als eerste vrouw de apostelen inlichtte (die haar eerst niet geloofden). Magdalena is afgeleid van Magdala, een stadje op de westelijke oever van het Meer van Tiberias. De zondige vrouw die huilend Jezus’ de voeten zalfde met dure olie (Lc 7, 36-50) en door Jezus als voorbeeld werd gesteld, omdat ze zoveel liefde betoonde, zou Maria Magdalena kunnen zijn geweest. Dat wordt in de Bijbel niet expliciet vermeld, maar met haar wordt zij in esoterische boeken vaak geassocieerd. Zo bestaat er een apocrief Evangelie volgens Maria Magdalena.

In de Middeleeuwen ontstond de legende dat ze na Jezus’ Hemelvaart nog dertig jaar in de woestijn zou hebben geleefd, slechts bekleed door haar lange haren en gevoed door engelen. In de Gouden Legende (Legenda Aurea) uit de dertiende eeuw zou ze met haar zus Marta en haar broer Lazarus naar Marseille zijn gegaan, waar ze mensen bekeerde en zich daarna terugtrok in een grot in het Massief van Sainte Baume. In de dertiende eeuw werd dit officieel een bedevaartsoord. La Sainte-Baume behoort daarom tot de heilige bergen van de Provence.

In Saint-Maximin-la-Sainte-Baume staat een gotische kathedraal, gebouwd op de crypte van Maria Magdalena waar relieken van haar bewaard worden; de grootste gotische kerk van de Provence met een groot orgel. Ook Vézelay is een bedevaartsoord voor Maria Magdalena: de basiliek aldaar staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In de Oosterse kerken gelooft men dat ze is overleden in Efeze en dat haar relieken naar Constantinopel werden overgebracht in 886.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/maria-magdalena-krijgt-liturgische-upgrade

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/nieuws/370-39423-maria-magdalena-cultisch-verheven-tot-apostelrang

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/m/370-7954-maria-magdalena

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/22/07-22-0100-maria.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maria_Magdalena

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-mary-magdalen/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-mary-magdalene-1st-century-disciple/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/the-first-evangelist-st-mary-magdalene/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages?cId=82990

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=83

 

Achtergronden:

https://bijbel.eo.nl/bijbel/lucas/7/

https://bijbel.eo.nl/bijbel/johannes/20/

https://bijbel.eo.nl/zoeken?q=magdalena (alle Bijbelboeken die haar beschrijven)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Saint-Maximin-la-Sainte-Baume

http://www.france-voyage.com/frankrijk-toerisme/basiliek-saint-maxim-sainte-baume-787.htm (met virtuele tour)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Basiliek_Sainte-Marie-Madeleine_van_V%C3%A9zelay

https://nl.wikipedia.org/wiki/Evangelie_van_Maria_Magdalena