22 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 22-01-2017
Hele dag

Categorieën


H. Vincentius van Zaragoza (overleden 304), diaken en martelaar.

Vincentius is de eerste en bekendste Spaanse martelaar en behoort samen met H. Stefanus (feest 26 december) en H. Laurentius van Rome (feest 10 augustus) tot de drie Heilige Dienaren.

Vincentius (Vincent) was diaken onder bisschop Valerius van Zaragoza (Spanje) en beiden stond duidelijk voor het geloof tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. Zij hielden een lofzang op God met de woorden: “Jullie aanbidden goden van steen. Wij daarentegen de levende God en zijn zoon Jezus Christus”.

Terwijl Valerius verbannen werd hierom, werd Vincentius op bevel van de landvoogd Dacianus bijna gevierendeeld, geroosterd en nog levend in de gevangenis geworpen op een vloer vol glas. Engelen verzorgden hem echter en de glasscherven werden bloemen. Hier zou hij zijn bewaker nog hebben bekeerd. Eenmaal door de stadhouder bevrijd, werd hij weliswaar verzorgd, maar toen hij op een zacht bed werd gelegd, blies hij zijn laatste adem uit en werd prompt op bevel van Dacianus buiten de stadspoort geworpen en overgeleverd aan de dieren.

Daar werd hij bewaakt door een raaf tot christenen hem konden begraven. In andere verhalen werd hij met een molensteen in het water geworpen, maar kwam weer bovendrijven en spoelde aan bij Valencia, waar hij alsnog werd geroosterd.

Zijn diakenstola kwam in 531 in Frankrijk terecht toen koning Childebert Zaragoza wilde veroveren, maar daarvan weerhouden werd door een vrome processie door de bevolking, die Vincentius aanriep. In ruil voor het met rust laten van de stad kreeg hij de stola mee en liet voor Vincentius een abdijkerk bouwen onder de hoede van H. Germanus van Parijs (feest 28 mei), naar wie deze kerk later vernoemd werd (St. Germain-des-Prés).

Vanwege deze stola is Vincentius patroonheilige van wevers en vanwege zijn naam die van wijnboeren (vin-saint). Omdat zijn relieken in 1139 naar Lissabon werden gebracht om ze te beschermen tegen de Moren, is Vincentius de beschermheilige van zowel Zaragoza als van Valencia en Lissabon. Hij is daarnaast patroon van rietdekkers en pottenbakkers.

Hij moet niet worden verward met H. Vincentius a Paulo (feest 27 september), de naamgever van de vincentiusverenigingen.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/v/vincentius-van-zaragoza

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/01/22/01-22-0304-vincentius-valencia.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincentius_van_Zaragoza

http://www.beleven.org/feest/st_vincent_spanje

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/butlers-lives-of-the-saints-saint-vincent-martyr/

http://catholicsaints.info/saint-vincent-of-saragossa/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-vincent-of-saragossa/

https://www.franciscanmedia.org/saint-vincent-of-zaragossa/ (met audio)

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-vincent

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89glise_Saint-Germain-des-Pr%C3%A9s

https://en.wikipedia.org/wiki/Childebert_I

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/28/05-28-0576-germanus.php

http://www.aviewoncities.com/nl/lissabon/museudearteantiga

http://www.kerkramen.museumravenstein.nl/deursen_vincentius/vincentius2.html