22 december

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 22-12-2016
Hele dag

Categorieën


H. Francesca Xaverius Cabrini (1850-1917), missionaris en ordestichteres

Ze was een boerendochter en werd op een kloosterschool opgeleid tot lerares. Wegens een zwakke gezondheid kon ze op haar 18e nog niet intreden en ging toen zes jaar in een meisjesweeshuis lesgeven. In 1877 legde ze haar kloostergeloften af en noemde ze zich naar H. Franciscus Xaverius (feest 3 december), de grote jezuïetenmissionaris, omdat ze van jongs af graag in zijn voetstappen had getreden. Ze ging echter niet naar het Oosten maar naar het Westen, want ze zou in Amerika terecht komen.

In opdracht van de bisschop stichtte ze de congregatie van de Zusters Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus toen het weeshuis gesloten werd. Haar zustercongregatie was volledig autonoom en niet onderdanig aan de mannelijke tak van de missionarissen van het Heilig Hart van Jezus. Door paus Leo XIII werd ze naar Amerika gestuurd om daar te missioneren. In 1889 kwam ze met zes medezusters aan in New York, waar ze werkte voor immigranten, met name uit Italië en trok van daaruit verder het binnenland in. Het moederhuis van haar congregatie werd in Chicago gevestigd. Met haar vele reizen ging ze vaker heen en weer naar Europa en bereikte ook de Andes, Buenos Aires en Panama. Moeder Cabrini, zoals ze genoemd wordt, stichtte 67 instituten, zoals scholen, ziekenhuizen, weeshuizen, zowel in Noord-Amerika als in Zuid-Amerika als in Europa. Haar meisjesschool in Granada (Minnesota) werd een prestigeschool voor huwbare dochters. Ze is op 22 december 1917 overleden in Chicago aan malaria.

Francesca naturaliseerde tot Amerikaanse en was met haar heiligverklaring in 1946 de eerste heilige Amerikaanse staatsburger (zalig verklaard in 1938). Haar Amerikaanse naam is Frances Xavier Cabrini. In Amerika wordt ze herdacht op 13 november (de datum van haar zaligverklaring). In New York ligt ze in een glazen schrijn in de St. Frances Cabrini Shrine. Er is tevens een National Shrine of St. Frances Xavier Cabrini in Chigaco, omdat ze daar overleden is. Ze is patroonheilige van wezen en onderwijzers en in 1950 uitgeroepen tot patroonheilige van immigranten door paus Pius XII. Een standbeeld van haar staat op de St. Pieter in Rome.

Bronnen en meer informatie (engelstalig):

 

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/st-frances-xavier-cabrini

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-frances-xavier-cabrini/

http://catholicsaints.info/saint-frances-xavier-cabrini/

https://en.wikipedia.org/wiki/Frances_Xavier_Cabrini

https://www.franciscanmedia.org/saint-frances-xavier-cabrini/ (met audio)

https://www.ewtn.com/library/MARY/CABRINI.HTM

 

Achtergronden:

https://www.mothercabrini.org/who-we-are/mother-cabrini/

http://cabrinishrinenyc.org/

http://www.nycago.org/Organs/NYC/html/StFrancesCabrini.html

http://cabrinishrinechicago.com/mother-cabrini/

https://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=7328016

http://www.stpetersbasilica.info/Statues/Founders/FrancesCabrini/Frances%20Cabrini.htm