21 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 21-01-2017
Hele dag

Categorieën


H. Agnes van Rome (ca. 291-304), martelares.

Agnes was nog maar dertien jaar toen zij weigerde de zoon van de Romeinse stadsprefect te huwen, omdat zij maagd wilde blijven voor Christus. Ze leefde in de tijd van de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus, dus haar getuigenis was zeer moedig.

Voor straf werd zij naar een bordeel gestuurd. Volgens de legende groeide haar haar terstond om haar naaktheid te bedekken en werd een man blind zodra hij naar haar keek. Toen ze in vlammen werd geworpen, doofde het vuur op haar gebed. Uiteindelijk stierf ze door onthoofding. De achtste dag na haar dood verscheen zij aan haar ouders in een wit gewaad met een lam aan haar zijde. Het lam verwijst naar haar onschuld (Agnes verwijst naar het Latijnse Agnus, lam en naar het Griekse Agnos, rein) en naar Christus, aan wie zij zich had beloofd en die ook als een onschuldig lam wordt gesymboliseerd.

Agnes is patrones voor o.a. jonge meisjes, verkrachte vrouwen en jonge verloofden. Ze werd door paus Damasus I (die ook een grafschrift voor haar schreef) en H. Augustinus al geroemd om haar kuisheid en moed.

In de basiliek St. Agnes buiten de muren werd Agnes begraven; deze kerk dateert al uit de 7e eeuw, werd gebouwd op de catacomben en werd een bedevaartsplaats.

Op haar feestdag, 21 januari, worden in deze kerk nog altijd twee lammetjes gezegend (één met witte bloemen die verwijzen naar Agnes’ onschuld en één met rode bloemen die verwijzen naar Agnes’ martelaarschap), waarvan de wol gebruikt wordt voor het maken van een pallium (een kleine mantel voor aartsbisschoppen en pausen, met zes kruisjes erop, geïntroduceerd door paus Marcus).

Op de Piazza Navona in Rome staat sinds de 17e eeuw de Sant’Agnes in Agonekerk op de plaats waar Agnes de marteldood stierf; hier wordt haar schedel bewaard.

Agnes behoort tot de zeven primaire heiligen, samen met H. Maria Magdalena, H. Agatha, H. Anastasia, H. Catharina van Alexandria, H. Lucia en H. Cecilia en behoort tot de zeven martelaressen die genoemd worden in de eerste canon, het eucharistisch gebed. De kloosterorde de Agnieten is tevens naar haar genoemd.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/a/agnes

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/p/pallium

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/01/21/01-21-0304-agnes-rome.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Agnes_(heilige)

http://sintagnes.com/sint-agnes/

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=4180&al=7&highlight=agnes (betekenis Agnes als lam volgens paus Benedictus XVI)

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-agnes-of-rome/

http://catholicsaints.info/the-golden-legend-the-life-of-agnes/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-agnes

https://www.franciscanmedia.org/saint-agnes/ (met audio)

http://www.newadvent.org/cathen/01214a.htm

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-agnes/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sant%27Agnese_in_Agone

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Agnes_buiten_de_muren

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pallium_(liturgie)

https://www.kro.nl/katholiek/abc/zeven-martelaressen-van-de-romeinse-canon

https://nl.wikipedia.org/wiki/Agnietenklooster