21 februari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 21-02-2017
Hele dag

Categorieën


H. Petrus Damiani2H. Petrus Damiani (ca. 1006-1072 of 1073), bisschop en kerkleraar.

Petrus Damiani is één van de grootste kerkhervormers van de Middeleeuwen. Hij was een groot geleerde, prediker, monnik en bisschop-kardinaal van Ostia en in die hoedanigheden een wijs en streng man die zichzelf niet ontzag en niettemin hart had voor verloren zielen én loyaal was aan de paus.

Hij werd in 1043 prior van de zgn. witte benedictijnen in Fonte Avellana, van waaruit hij kerkelijke misstanden bestreed zoals morele losbandigheid en simonie (geld ontvangen voor gratis diensten, een vorm van corruptie).

Hij pleitte vooral voor een vromer en zuiverder kloosterleven; daartoe beval hij ook zelfkastijding aan om de discipline te bevorderen en meer gericht te zijn op het lijden van Christus – een aanbeveling die door de benedictijnen werd overgenomen en verder verspreid.

Hij werd persoonlijk raadsman van meerdere pausen, onder wie van paus Stefanus X, die hem in 1057 tot bisschop-kardinaal van Ostia benoemde.

Petrus wilde altijd liever het kloosterleven en de stilte, maar bleef gehoorzaam aan de paus en reisde vele missies om te bemiddelen in kerkelijke geschillen. Hij heeft vele brieven, preken, heiligenlevens (o.a. over H. Odilo, de vijfde abt van de abdij van Cluny en over H. Romualdus, de stichter van de Witte Benedictijnen), hymnes en gedichten geschreven.

Hij stierf op de terugweg van een missie in Ravenna in het benedictijnenklooster “Santa Maria Fuori Porta” in Faenza, waar hij ook begraven is. Al bij zijn begrafenis werd er opgeroepen tot heiligverklaring. Hij werd in 1828 verheven tot kerkleraar door paus Leo XII.

Door Dante wordt Petrus in de Devina Commedia geplaatst in de ‘zevende hemel’, waar heiligen zijn die zich geheel aan God wijden.

Petrus Damiani wordt aangeroepen bij hoofdpijn, migraine en slapeloosheid.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/21/02-21-1072-petrus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Petrus_Damiani

http://dagelijksevangelie.org/main.php?language=NL&module=saintfeast&localdate=20160221&id=142&fd=0

Engelstalig:

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2015-02-21

http://www.newadvent.org/cathen/11764a.htm

http://catholicsaints.info/catholic-encyclopedia-saint-peter-damian/

http://catholicsaints.info/saint-peter-damian/

http://catholicsaints.info/butlers-lives-of-the-saints-blessed-peter-damian-cardinal-bishop-of-ostia/

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Damian

https://www.franciscanmedia.org/saint-of-the-day/saint-peter-damian (met audio)

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cathedral_of_Faenza