20 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 20-11-2016
Hele dag

Categorieën


Harley 2278 f.61H. Edmund (ca. 841-870), koning en martelaar.

Edmund was al op zijn veertiende koning van East-Anglia. Hij was zoon van Alkmund, koning van de Saksen en werd door Offra van Mercia tot diens opvolger benoemd toen hij aan het hof verbleef op op bedevaart naar het Heilige Land. Onderweg overleed Offra en Edmund ging naar Engeland, waar hij aankwam in Hunstanton en daar zijn koninkrijk claimde. Daar bleef hij eerst een jaar in afzondering om de psalter (uitgebreid liturgisch psalmenboek) uit zijn hoofd te leren. Edmund werd gekroond op eerste Kerstdag 855 door bisschop Humbert van Elmham.

Edmund wordt gezien als een voorbeeldig heerser, die vanuit een diep spiritueel besef zijn volk rechtvaardig regeerde. Tot in 869 de Denen (Vikingen) binnenvielen en hij door hen gevangen werd genomen en hij de opdracht kreeg om zijn geloof af te zweren en christelijke onderdanen over te geven aan de indringers. Dat weigerde hij en hij vluchtte naar Hoxne. Edmund verstopte zich voor de Denen onder een brug (Goldbrook Bridge), waar hij gezien werd door een koppel op weg om te trouwen, die hem verrieden. Edmund zou daarna een vloek hebben uitgesproken over alle stellen die op h-edmund-koning-en-martelaar4weg naar hun bruiloft die brug zouden oversteken; nog eeuwen nadien zouden trouwlustige stellen daar rekening mee houden.

Edmund werd vervolgens in Hoxne vastgebonden aan een boom, geranseld en met pijlen doorboord en vervolgens onthoofd. Drieëndertig jaar later werd hij opgegraven en herbegraven in de abdij van Boedericsworth, dat sindsdien Bury St. Edmunds wordt genoemd. Hij was een populaire heilige en er werden vele wonderen aan hem toegeschreven.

Hij was zelfs zo populair dat hij patroonheilige van Engeland was, tot koning Edward III van Engeland St. George (Joris van Cappadocië) daartoe uitriep en Joris verbond aan de Orde van de Kousenband. Joris’ verering was door de kruisvaarders naar Engeland gebracht. Edmund wordt wel met een wolf uitgebeeld, omdat volgens de legende een wolf zijn hoofd bewaakte nadat hij onthoofd was. Zijn heiligdom werd verwoest tijdens de Engelse Reformatie.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen.net/heiligen/11/20/11-20-0870-edmund.php

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienE/Edmund_von_Ostanglien.html

http://www.katolsk.no/biografier/historisk/eanglia

 

Engelstalig:

http://www.britainexpress.com/attraction-articles.htm?article=27

http://sourcebooks.fordham.edu/halsall/source/870abbo-edmund.asp

http://www.theaa.com/walks/hoxne-and-the-death-of-a-king-421030

http://secretsuffolk.com/hoxne/

http://catholicsaints.info/golden-legend-saint-edmund-king/

http://catholicsaints.info/saint-edmund-of-east-anglia/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-edmund-of-east-anglia-841-870-martyr/

http://www.angieisika.com/2014/11/st-edmund-rich-king-martyr/

http://www.saintedmund.org.uk/section/54

https://en.wikipedia.org/wiki/Edmund_the_Martyr

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/St_Edmund’s_Chapel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninkrijk_Mercia

http://www.bl.uk/onlinegallery/onlineex/illmanus/harlmanucoll/k/011hrl000002278u00010000.html

http://www.britainexpress.com/attractions.htm?attraction=3486

http://www.britainexpress.com/History/medieval/garter.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bury_St._Edmunds