20 mei

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 20-05-2016
Hele dag

Categorieën


H. Bernardus van Siena2H. Bernardus van Siena (1380-1444), volksprediker en missionaris.

Bernardus werd wees op zijn zesde en stond bekend om zijn tomeloze energie en zorg om de zieken tijdens een grote pestepidemie, waarbij hij zelf ook ernstig ziek werd. Hij  werd na zijn rechtenstudie franciscaan bij de observanten, die het armoede ideaal van Franciscus streng navolgden. Door zijn gave als volksprediker en missionaris maakte Italië een ware religieuze opleving mee. Hij kwam in vele regionen en wist massa’s mensen te bereiken en aan te moedigen zich niet om aardse zaken te bekommeren. Soms preekte hij uren en dagen onafgebroken. Ondanks dat hij veel werd tegengewerkt en zelfs beschuldigd van ketterij, waren zijn preken zo geïnspireerd, dat hij telkens weer werd vrij gelaten. Ook was hij gedurende zes jaar (1436-1442) vicaris-generaal van de observanten, maar wist toch het missioneren weer op te pakken.

Samen met H. Johannes van Capestrano (feest 23 oktober) bevorderde hij de devotie van de (zoete) Naam van Jezus, in het IHS-symbool (verwijzend naar Jezus Hominum Salvator, Jezus Redder van Mensen), dat later nog meer bekendheid kreeg door de jezuïeten, gesticht door H. Ignatius van Loyola (feest 31 juli). Overigens verwees IHS oorspronkelijk naar de Griekse letters Iota, Eta en Sigma (IES), naar de eerste drie letters van Jezus in het Grieks. Later zijn er vele andere betekenissen aan verbonden (zie verwijspagina bij achtergronden).

Bernardus overleed in L’Aquila, waar hij werd begraven in een mausoleum in de Basilica van St. Bernardino, de grootste kerk in de Abruzzen, die flink beschadigd werd bij de aardbevingen van 2009.

Hij werd heilig verklaard in 1450, reeds zes jaar na zijn dood, en is o.a. patroon van communicatiemedewerkers. Om zijn prediking wordt hij ook aangeroepen bij schorheid, heesheid, borst- en longziekten.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/20/05-20-1444-bernardinus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernardinus_van_Siena

http://www.franciscaansebeweging.nl/content/over-de-beweging/inspiratie-uit-het-begin/de-orde-van-de-minderbroeders/147/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/IHS

https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_van_Capestrano

https://nl.wikipedia.org/wiki/L%27Aquila_(stad)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_L%27Aquila_2009

https://en.wikipedia.org/wiki/Basilica_of_San_Bernardino

http://www.italyheritage.com/regions/abruzzo/itineraries/sbernard.htm

 

engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-bernadine-of-siena/

http://www.americancatholic.org/Features/Saints/saint.aspx?id=1389 (met podcast)

http://www.britannica.com/biography/Saint-Bernardine-of-Siena

http://www.newadvent.org/cathen/02505b.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Bernardino_of_Siena

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=7

https://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2016-05-20