20 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 20-01-2017
Hele dag

Categorieën


H. Sebastiaan (ca. 265-288), martelaar.

Sebastiaan (Sebastianus) is oa patroonheilige voor oorlogsslachtoffers, schutters, soldaten, oorlogsinvaliden, stervenden en allerlei ziekten. Maar ook van atleten en homoseksuelen, omdat hij met name in de renaissance een studie van het menselijk lichaam werd en bijna naakt wordt afgebeeld.

Sebastiaan was een Romeins officier uit Narbonne of Milaan en werd, ondanks zijn hoge positie in het leger, in opdracht van keizer Diocletianus aan een boom vastgebonden en met pijlen doorzeefd, omdat Sebastiaan christen was en velen wist te bekeren.

Hij werd voor dood achtergelaten en een weduwe, H. Irene van Rome, wilde hem begraven. Toen ze bemerkte dat hij nog leefde verpleegde ze hem. Sebastiaan, eenmaal genezen, wees daarna publiekelijk de keizer op zijn daden en werd alsnog doodgeknuppeld en in het riool (de cloaca maxima) geworpen.

Hij verscheen in een droom aan een christelijke vrouw, Lucina, die zo wist waar hij lag, hem uit het riool viste en hem begroef bij de catacomben van de Via Appia, die later de Catacomben van St. Sebastian werden genoemd.

De basiliek die daar verrees kreeg de naam Sint-Sebastiaan-buiten-de-Muren, waar Giorgetti een beroemd beeld van de liggende martelaar voor heeft gemaakt. Door dit verrijzenisverhaal wordt Sebastiaan als een soort tweede Christus beschouwd en is waarschijnlijk daarom zo populair geworden.

Sebastiaan werd in de Middeleeuwen één van de pestheiligen, die zou beschermen tegen de pest. In 680 verdween de pest namelijk in Pavia, nadat de relieken van Sebastiaan door de straten werden gedragen.

Er zijn vele relieken van Sebastiaan in vele kerken, ook de zgn. Sebastiaanpijl in de Martinnskirche in Hirrlingen.

Omdat hij met zoveel pijlen werd beschoten, is hij patroonheilige van soldaten, borstelmakers en (boog-)schutters. Homoseksuelen hebben hem in de twintigste eeuw uitgeroepen tot hun patroonheilige en als beschermheilige tegen aids.

Zijn naam is daarnaast verbonden aan de Sebastiaanskou, de periode van 16-26 januari waarin het meestal erg koud is en er weinig neerslag valt. De weerspreuk voor 20 januari is dan ook: “Sebastiaan die het were maakt, doet het vriezen dat het kraakt” en “Vriezen op St. Sebastiaan is op Lichtmis gedaan”.

In de Spaanse plaats San Sebastián wordt een drumfestival gehouden, de zgn. Tamborrada.

Sebastiaan is een populaire heilige voor kunstenaars; er bestaan wereldberoemde schilderijen (zoals van Dürer en Mantegna) en standbeelden van hem (zoals dat van Bernini).

In Halle (België) en Sevenum (bij Venlo) bestond een bedevaart voor Sebastiaan. In Sevenum is hij zelfs opgenomen in het stadswapen.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/01/20/01-20-0288-sebastianus-rome.php

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienS/Sebastian.htm

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/s/sebastiaan

http://www.sintsebastiaan-herentals.be/patroonheilige.htm

http://www.catharijneverhalen.nl/3741/nl/pelgrimsteken-van-de-heilige-sebastianus-van-rome

http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/683 (verering in Sevenum)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sebastiaan_(heilige)

http://www.hetkatholiekegeloof.nl/sub/heilige-fabianus-en-sebastianu/

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-sebastian/

http://catholicsaints.info/golden-legend-life-of-sebastian/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-01-20

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-sebastian

https://www.franciscanmedia.org/saint-sebastian/ (met audio)

https://www.ewtn.com/catholicism/saints/sebastian-763

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tamborrada

https://en.wikipedia.org/wiki/St._Sebastian_(Mantegna)

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Sebastian_at_the_Column_(D%C3%BCrer)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wapen_van_Sevenum