20 april

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 20-04-2016
Hele dag

Categorieën


H. Hildegonda van SchönauH. Hildegund van Schönau (1170-1188), monnik.

Hildegunds leven is die van een vrouw in mannenkleren. Vlak na Hildegunds geboorte overleed haar moeder, en haar vader beloofde God een pelgrimsreis naar Jeruzalem te maken wanneer zijn dochter zou blijven leven. Dat gebeurde, en toen ze twaalf was, verkleedde hij haar als jongen en noemde haar Joseph, omdat het onveilig was op reis als meisje. Op de terugreis overleed Hildegunds/Josephs vader echter en werd ze beroofd door haar begeleider in Tyrus (Libanon). Nadat ze terug was gekeerd in Duitsland werd ze hulpje van een kannunik in Keulen, met wie ze op pelgrimsreis naar de paus ging, die toentertijd voor een concilie in Verona was. Onderweg werden ze beroofd en werd Joseph beschuldigd van diefstal en bijna ter dood veroordeeld, maar kon haar onschuld bewijzen door over gloeiende kolen te lopen en trad eenmaal terug, als broeder Joseph in bij het Cisterciënzerklooster van Schönau. Daar nam ze een medebroeder wel in vertrouwen over haar avonturen, maar niet over haar geslacht. Pas bij haar dood ontdekten haar medebroeders dat broeder Joseph een vrouw was.

H. Hildegonda van Schönau kleinHoewel ze niet officieel is heilig verklaard, staat ze wel op de heiligenkalenders vermeld, waarschijnlijk omdat haar medebroeders zo onder de indruk waren van haar vroom en godvruchtig leven, dat zorgvuldig was opgetekend. Omdat ze alle avonturen veilig heeft doorstaan, wordt ze afgebeeld met een engel aan haar zijde en in mannenkleren.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/04/20/04-20-1187-hildegonda.php

duitstalig:

https://de.wikisource.org/wiki/Die_heilige_Hildegunde_zu_Sch%C3%B6nau

http://www.communis-pristina.de/hildegundis.html

http://www.stadt-schoenau.de/pb/,Lde/262473.html

https://de.wikipedia.org/wiki/Hildegunde

http://kirchensite.de/fragen-glauben/heiligenkalender/heiligenkalender-einzeldarstellung/datum/2000/04/20/heilige-hildegund-von-schoenau/

engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hildegund_(virgin)

http://catholicsaints.info/blessed-hildegun-of-schonau/