19 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 19-11-2016
00:00

Categorieën


h-mechthildis-van-hackebornH. Mechthildis van Helfta (1241-1298), kloosterlinge en mystica.

Mechthildis van Helfta (ook: van Hackeborn) behoort samen met H. Gertrudis de Grote (feest 16 november) en H. Mechthildis van Magdeburg (feest 15 augustus) tot de heilige drie mystici van de abdij van Helfta. Ze trad al in op haar zevende in het klooster Rodersdorf in Zwitserland dat wegens watertekorten verhuisde naar Helfta in 1258, waar haar oudere zus H. Gertrudis van Hackeborn abdis was (niet te verwarren met Gertrudis de Grote). Helfta werd een beroemd klooster om het haar spiritualiteit, degelijk onderwijs in de zeven vrije kunsten en Bijbelkennis. Ook H. Mechthildis van Magdeburg, een begijn, was een beroemde mystica die hier onderdak vond.

Mechthildis van Hackeborn werd dus goed onderlegd en doceerde vervolgens op de kloosterschool en werd cantor in het koor. Hier werd ze tevens novicemeesteres van H. Gertrudis de Grote, die als kind in Helfta werd opgevoed. Mechthildis schreef zelf vele gebeden, gaf advies aan mensen die troost zochten en stond bekend als de ‘Nachtegaal van Helfta’ vanwege haar prachtige stem. Ze zou tevens een medezuster van blindheid hebben genezen en wordt daarom aangeroepen tegen blindheid. Op haar vijftigste ging ze door een zware geestelijke crisis en leed ook lichamelijk, waarna ze haar mystieke openbaringen toevertrouwde aan Gertrudis de Grote, die het beroemde boek over Mechthildis mystieke genadegaven zou schrijven, waarin minder nadruk zou komen te liggen op het lijden van Christus en meer nadruk op het Heilige Hart, dus het liefdevolle hart van Christus.

Dante Alighieri zou zijn Purgatorio (het tweede deel van zijn La Divina Commedia) geïnspireerd hebben op de openbaringen van Mechthildis, want haar werken werden in de Middeleeuwen zeer populair en werden al in 1400 vertaald vanuit het Latijn en verspreid in Franrijk, Spanje en Italië.

Bronnen en meer informatie:

Catechese over H. Mechthildis van Hackeborn door paus Benedictus XVI, 2010

http://www.heiligen.net/heiligen/11/19/11-19-1299-mechthildis.php

http://www.kloster-helfta.de/cms/geschichte/die-drei-grossen-mystikerinnen/mechthild-von-hakeborn/index.html

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienM/Mechthild_von_Hackeborn.htm

https://www.heiligenlexikon.de/MRFlorilegium/19November.html#nov19_8

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-mechtilde-of-helfta/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mechtilde

https://zenit.org/articles/on-st-matilda-god-s-nightingale/

 

Achtergronden:

http://www.kloster-helfta.de/cms/geschichte/index.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Gertrude_of_Hackeborn

https://en.wikipedia.org/wiki/Gertrude_the_Great

http://www.mechthild-von-magdeburg.de/englisch/biographie.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeven_vrije_kunsten

https://www.digitale-sammlungen.de/index.html?c=autoren_index&l=de&ab=Mechthild+%26lt%3Bvon+Hackeborn%26gt%3B