18 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 18-11-2016
Hele dag

Categorieën


h-rose-philippine-duchesneH. Rose Philippine Duchesne (1769-1852), kloosterlinge en missionaris.

Rose Philippine kwam uit Grenoble en trad op haar 16e in bij de Visitandinnen (ook bekend als de Orde van Maria Visitatie; een milde kloosterorde gesticht door H. Franciscus van Sales voor weduwen en vrouwen die niet in een streng klooster wilden en zich bezig houden met liefdadigheid, toewijding aan gebed en het H. Hart van Jezus). Met de Franse Revolutie ging ze zich vanuit huis bezig houden met godsdienstles geven aan kinderen, huisvesting geven aan onderduikende priesters, omdat haar klooster onteigend was. Onder Napoleon in 1801 kon ze het klooster weer openen, maar had moeite medezusters te vinden.  Ze leerde in 1804 H. Madeleine Sophie Barat (feest 25 mei) kennen, die het Instituut (ook: Sociëteit) van het Heilig Hart had gesticht. Deze congregatie bestaat nog steeds en richt zich op opvoeding en catechese voor meisjes. De twee vrouwen werden vriendinnen voor het leven en gingen samen verder met het Instituut.

Rose Philippine ontmoette in 1817 bisschop Dubourg, de bisschop van Louisiana (tegenwoordig vallend onder het aartsbisdom van New Orleans), die op zoek was naar zusters en ze kon een jaar later samen met vier andere zusters naar Noord-Amerika. Ze kwam aan in New Orleans en reisde daar vandaan door naar St. Charles; toen een afgelegen dorp (een reis van 7 weken). Daar stichtte ze een vestiging van het Instituut van het Heilig Hart en een eerste school en noviciaat. Er woonden veel arme mensen en de zusters hadden taalproblemen, problemen met huisvesting, het klimaat en financiën, maar wisten desondanks zes gemeenschappen en meerdere scholen te stichten, waarna ook stichtingen in St. Louis volgden; te weten een school, lesprogramma’s voor de armen en een weeshuis.

Rose Philippine was al rond de 70 jaar oud toen ze nog samen met enkele jezuïeten op missie ging naar de Potawatomistam in Suger Creek ten oosten van Kansas. Het lukte haar niet de plaatselijke taal onder de knie te krijgen, maar bad veel voor de mensen en bleef er een jaar. Ze kreeg de bijnaam Kwah-kah-kum-ad, de Vrouw die altijd Bidt. De laatste tien jaar woonde ze weer in St. Louis, in een kleine kamer van haar klooster. Drie jaar na haar dood bleek ze nog in tact en werd herbegraven in een crypte. In 1940 werd ze zalig verklaard en In 1952 was de bouw van een heiligdom in St. Charles voor haar gereed. Daar werd ze op 13 juni naartoe overgebracht. Ook is er een memorial park voor haar in Kansas. In 1988 werd ze heilig verklaard.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/18/11-18-1852-philippine.php

Hoofdstuk uit het boek Sactorum, heiligen herkennen

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_19880703_duchesne_en.html

https://rscj.org/who-we-are/heritage/st-rose-philippine-duchesne

https://en.wikipedia.org/wiki/Rose_Philippine_Duchesne

http://duchesneshrine.org/life (de website van de Schrijn van Duchesne in St. Charles)

http://fineartamerica.com/featured/details-of-symbols-on-saint-rose-philippine-duchesne-sculpture-adam-long.html

http://www.potawatomi-tda.org/kansas/stphilih.htm

https://www.britannica.com/biography/Saint-Rose-Philippine-Duchesne

 

Achtergronden:

http://www.oblaten.osfs.nl/sales/visitatie.shtml

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ontkerstening_(Franse_Revolutie)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%ABteit_van_het_Heilig_Hart

https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeleine-Sophie_Barat

https://en.wikipedia.org/wiki/Louisiana

http://www.potawatomi-tda.org/kansas/stphilip.htm (haar memorial park in Kansas)