18 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 18-01-2017
Hele dag

Categorieën


H. Jaime Hilario Barbal (1898-1937), broeder, onderwijzer en martelaar.

Jaime Hilario werd geboren als Manuel Barbal Cosán in een klein stadje aan de voet van de Pyreneeën in het noorden van Spanje. Op zijn twaalfde ging hij naar het kleinseminarie, maar moest terugkeren naar huis wegens gehoorproblemen. Toen hij 19 was trad hij in bij de Broeders van de Christelijke Scholen (ook bekend als de Christelijke Broeders of de Broeders van La Salle, opgericht door H. Jean Baptiste de la Salle, feest 7 april) en nam hij de naam Jaime Hilario aan.

Hij bleek een buitengewoon begaafd leraar en catecheet. Hij zette zich met name in voor onderwijs aan de armen. Helaas werd zijn gehoor zo slecht dat hij begin jaren ’30 moest stoppen met het geven van onderwijs en in de tuin ging werken van het vormingshuis van de broeders.

Met het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog werd hij gevangen genomen in juli 1936. Hij was op weg naar zijn familie toen hij werd gearresteerd. Katholieken werden toen heftig vervolgd, omdat de katholieke kerk in Spanje van oudsher machtig was en veel politieke invloed had. Maar omdat de overgrote bevolking katholiek was, werd hierdoor de bevolking zelf beknot in het belijden van haar geloof. De anarchisten verwierpen de katholieke staat en macht en helaas werden met alle vervolgingen vele oprechte priesters en broeders de dupe. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog zijn duizenden katholieken vermoord.

Jaime kwam in het gevangenenschip de Mahón terecht. Omdat hij getuigde dat hij een Christelijke Broeder was (hij had ook kunnen volstaan met te zeggen dat hij hovenier was), werd hij na een schijnproces ter dood veroordeeld en op 18 januari doodgeschoten door een vuurpeloton bij Tarragona, ironisch genoeg de Olijfbergbegraafplaats geheten.

Martelaren van Turon, feest 9 oktober

Hij was daarmee de eerste van 97 Broeders van la Salle in Catalonië die de dood vond. Toen hij zijn doodvonnis te horen kreeg, schreef hij nog een brief naar zijn ouders waarin hij aangaf niet bang te zijn voor de dood. Tegen de soldaten die hem fusilleerden zei hij: “Om voor Christus te sterven, is om te leven”.

Jaime werd in 1990 zalig en in 1999 heilig verklaard samen met acht medebroeders; de zgn. Martelaren van Turón (ook: Martelaren van Astoria, feest 9 oktober). Vandaar dat hij, met name in de VS, ook op 9 oktober wordt geëerd.

De Broeders van La Salle zijn wereldwijd nog steeds actief in onderwijs.

Bronnen en meer informatie:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_19991121_bertran-compagni_en.html

https://www.lasalle.org/en/lasallian-holiness/saint-jaime-hilario-barbal/

http://delasalle.com/mission/praying-with-the-saints/

http://catholicsaints.info/saint-jaime-hilario-barbal/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jaime_Hilario_Barbal

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=7259

Hoofdstuk uit het boek Our Sunday Visitor’s Encyclopedia of Saints

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Broeders_van_de_Christelijke_Scholen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_Burgeroorlog

https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/27245/de-spaanse-burgeroorlog.html

https://nl.crc-resurrection.org/heiligen/heiligen-strijders-in-de-20ste-eeuw/de-martelaren-van-de-spaanse-burgeroorlog.html

http://nl.crc-resurrection.org/tegenstander-ontmaskerd/paus-pius-xi-de-spaanse-burgeroorlog/

http://catholicsaints.info/nine-martyrs-of-astoria/