17 maart

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 17-03-2017
Hele dag

Categorieën


H. Patrick2H. Patrick, St. Patrick’s Day, patroonheilige van Ierland.

Patrick houdt in zijn hand een klavertje drie vast. Hiermee onderwees hij de bevolking over de Drieëenheid, en zo wist hij Ierland te kerstenen. Vandaar dat het klavertje drie, de shamrock, het symbool van Ierland is geworden. Ook wordt hij afgebeeld met slangen: indien iedereen zich zou bekeren tot het christendom, zouden de slangen verdwijnen uit Ierland. De slangen verwijzen naar het heidendom: dat werd door toedoen van Patricks missionering verdreven uit Ierland.

Hij was als jongen, geboren in de vierde eeuw in Schotland als Patricius, ontvoerd en naar Ierland verscheept, waar hij slaaf werd en de Keltische taal leerde. Na zes jaar wist hij te ontsnappen naar Frankrijk, waar hij in een klooster terechtkwam, theologisch geschoold en tot bisschop gewijd werd en daarna teruggezonden naar Ierland om daar te missioneren. Hij wist het christendom wijd te verspreiden, ondanks tegenstand van druïden. In Armagh stichtte hij het eerste bisdom en in 461 overleed hij in de buurt van Belfast.

Het zonnesymbool (rond) uit de heidense traditie werd in de tijd van de kerstening van Ierland geïntegreerd in het christelijk kruis, vandaar dat het Keltisch kruis een cirkel achter het kruis heeft. Het Keltische kruis is vervolgens met name in Ierland een algemeen christelijk symbool geworden.

De Ieren worden Paddies genoemd, genoemd naar St. Patrick. Zijn sterfdag, 17 maart, is de nationale feestdag Saint Patrick’s Day, dat door alle Ieren wereldwijd gevierd wordt.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/03/17/03-17-0461-patrick.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Patricius

https://nl.wikipedia.org/wiki/St._Patrick%27s_Day

http://www.beleven.org/feest/saint_patrick_ierland

http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/evenementen/112132-ierland-saint-patricks-day.html

 

Engelstalig:

http://www.stpatricksfestival.ie/

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Patrick

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Patrick%27s_Day

http://www.newadvent.org/cathen/11554a.htm

http://www.britannica.com/biography/Saint-Patrick

http://www.americancatholic.org/Features/Saints/saint.aspx?id=1325 (met podcast)

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=89

http://celticbritain.net/sintpatrick.htm