17 februari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 17-02-2017
Hele dag

Categorieën


www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/17/02-17-1310-stichters.php +++ halverwege 20e eeuw(?), devotieprentje. Italië.

HH. Zeven heilige Stichters van de Servieten van Maria

De (Ordo Servorum Mariae, OSM), kortweg de Servieten werd gesticht in 1233 in Florence, toen zeven mannen gezamenlijk een Mariavisioen kregen op het feest van Maria Tenhemelopneming (15 augustus). Op 12 februari werd H. Buonfiglio Monaldo herdacht, die in 1262 overleed.

Vandaag wordt de sterfdag van H. Alexis (Alessio) Falconieri herdacht (1200-1310), een van de oudste van de zeven stichters, en worden de zeven stichters van de Servieten van Maria gezamenlijk herdacht. In 1888 werden ze alle zeven gecanoniseerd. Hun feestdag was eerst vastgesteld op 11 februari, maar op die dag wordt sinds 1909 Onze Lieve Vrouwe van Lourdes gevierd, zodat het 12 februari werd. Echter in 1969 werd de heiligenkalender vernieuwd en verhuisde hun feestdag opnieuw, dit keer naar 17 februari, de sterfdag van medestichter Alessio Falconieri.

Ook Alessio kwam uit een rijke patriciërsfamilie en verliet familie en werk om met de anderen als kloosterling te leven: eerst in een burgerhuis en vanaf 1234 als kluizenaar op de berg Montesenario. Alessio was zo nederig dat hij weigerde zoals de anderen om priester te worden, omdat hij zich daar onwaardig voor voelde.

Hij beheerde voor de orde het geld en de gebouwen en bedelde daar voor en hielp de servietenkerk in Cafaggio te bouwen. Hij was geestelijk begeleider en oom van Juliana Falconieri, die ook heilig is verklaard (feestdag 19 juni) en die een vrouwelijke tak stichtte van de Servieten.

Alessio was de enige nog levende stichter toen hun orde werd goedgekeurd door paus Benedictus XI in 1304. Een bekende Serviet is ook H. Peregrinus Laziosi (feest 1 mei), die echter geen stichter maar een bekeerling en later lid van de Servieten is.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/17/02-17-1310-stichters.php

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/members-of-the-servites/ (met lijst van namen)

http://catholicsaints.info/catholic-encyclopedia-order-of-servites/

http://catholicsaints.info/catholic-encyclopedia-servants-of-mary-order-of-servites/

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexis_Falconieri

http://www.newadvent.org/cathen/13736a.htm

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=1257

http://catholicsaints.info/saint-alexis-falconieri/

http://www.servidimaria.net/sitoosm/en/storia/breve_storia.htm

http://www.newmanconnection.com/faith/saint/saint-alexis-falconieri