16 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 16-01-2017
Hele dag

Categorieën


H. Joseph Vaz (1651-1711), missionaris en Apostel van Sri Lanka.

Joseph Vaz is de eerste heilige van Sri Lanka. Hij was geboren in Goa, India, toen een Portugese kolonie, uit Portugese ouders. Hij werd in 1676 priester gewijd in Goa en stelde zijn leven onder de hoede van Maria. Hij stichtte in 1685 een Oratorium van St. Phillipus Neri voor priesters in Goa, die hij opleidde tot missionarissen en aanspoorde goede werken te doen.

Toen hij in 1687 naar Ceylon (het huidige Sri Lanka) kwam, waren er strenge vervolgingen onder katholieken door calvinistische Nederlandse kolonisten die hier in die tijd verbleven. Het was de tijd dat de VOC Ceylon had veroverd op Portugal. Katholieke priesters hadden een preekverbod. Desondanks leerde hij de inheemse talen, het Tamil en Singhala, en vermomde zich als arbeider om zo clandestien, vaak ’s nachts, de gewone mensen te kunnen bereiken. Hij wist op die manier de H. Mis te celebreren en velen te bekeren en te dopen.

Joseph wist goede betrekkingen met de leiders van het land te onderhouden en kreeg in 1693 toestemming van de plaatselijke koning om te prediken in het koninkrijk Kandy (een deelstaat in Ceylon), nadat hij had gebeden voor regen in een periode van ernstige droogte. Dat het ging regenen werd als een wonder gezien.

Enige tijd daarna brak er een epidemie uit waarbij de koning vluchtte. Joseph bleef echter ruim twee jaar voor de zieken en stervenden zorgen. Vanuit Kandy lukte het hem weer verder in Ceylon te werken. Hierdoor staat Joseph symbool voor vergeving en verzoening en wist hij het evangelie te verspreiden.

Hij bouwde gedurende zijn 23 jarige verblijf een netwerk van kerken, kapellen, scholen en ziekenhuizen en omdat hij ook catechisten wist te op te leiden, is hij verantwoordelijk voor de wederopbouw van de katholieke kerk in Sri Lanka. Joseph werd in 1995 zalig en in 2015 heilig verklaard, beide keren in Sri Lanka zelf en kreeg de titel Apostel van Sri Lanka.

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Vaz

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/v/vaz-joseph

 

Engelstalig:

http://indpaedia.com/ind/index.php/Saint_Joseph_Vaz

http://www.mudipushrine.in/about-st-joseph-vaz/

http://josephnaikvaz.org/

http://en.abouna.org/ar/content/pope-francis-homily-canonization-st-joseph-vaz

http://www.news.lk/fetures/item/5711-canonization-of-saint-joseph-vaz-the-first-sri-lankan-saint

http://www.vatican.va/content/francesco/en/homilies/2015/documents/papa-francesco_20150114_srilanka-filippine-omelia-canonizzazione.html

http://en.radiovaticana.va/news/2014/09/17/bl_joseph_vaz,_first_saint_to_sri_lanka/1106730

https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Vaz

http://newsinfo.inquirer.net/664534/3-things-to-know-about-sri-lankas-first-saint-joseph-vaz

http://www.birminghamoratory.org.uk/oratorian-saints/blessed-joseph-vaz/

http://www.mayslakeministries.org/media-and-video-library/inspirational-stories-of-faith/170-saint-joseph-vaz/

http://catholicsaints.info/saint-joseph-vaz/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ceylon_(VOC-gebied)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninkrijk_Kandy