15 mei

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 15-05-2016
Hele dag

Categorieën


H. DymfnaH. Dymfna van Geel (7e eeuw), maagd en martelares.

Dymfna is patrones van incestslachtoffers en van mensen met mentale en zenuwaandoeningen, epilepsie en tegen waanzin, maar ook patrones van weglopers, slachtoffers van verkrachting en slaapwandelaars. Geel kent een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, die er naar streeft zoveel mogelijk psychiatrische patiënten te laten opvangen in gastgezinnen.

Dymfna was een koningsdochter, geboren in Ierland uit een heidense vader en christelijke moeder en vluchtte met haar biechtvader Gerebern en nog twee naar Geel in België, toen haar vader, weduwnaar geworden, met zijn eigen dochter wilde trouwen. Daar leefde ze enige tijd als kluizenaar en zorgde voor armen en zieken. Haar vader vond haar echter en sloeg Gerebern, die haar wilde beschermen, met een zwaard dood en smeekte zijn dochter nogmaals met hem te trouwen. Toen Dymfna bleef weigeren en zijn ridders haar niet op zijn bevel wilden doden, sloeg hij zelf in een vlaag van waanzin haar hoofd er af. In Geel werd ze begraven en bij haar graf gebeurden vele wonderen. Bij haar graf verrees de Sint Dimpnakerk in Geel, en werd een bedevaartsplaats. De relieken van haar priester Gerebern werden geroofd en kwamen in Sonsbeck bij Xanten terecht (behalve zijn hoofd). In 1990 verbroederden Geel en Xanten zich met elkaar.

Tot in de Verenigde Staten zijn ziekenhuizen, met name in de geestelijke gezondheidszorg, en kerken naar haar vernoemd. In Ohio is een nationale schrijn voor haar en in Geel zelf is ook een opvanghuis voor geestelijk gehandicapten. Iedere vijf jaar vindt in Geel een processie plaats, de St. Dimpna Ommegang, en een heel festival, de Dimpnadagen en Gheelamania (een musical); de laatste in 2015.

Bronnen en meer informatie:

http://www.figy.be/legenden/Geel_Dymphna

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blgve_20100516_001

http://www.geel.be/product.aspx?id=1549

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Dimpnakerk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dimpna_van_Geel

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienD/Dymphna.html

engelstalig:

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=222

https://natlshrinestdymphna.org/site/

https://en.wikipedia.org/wiki/Dymphna

http://www.saintpatrickdc.org/ss/0515.shtml (scroll naar de D)

http://www.newadvent.org/cathen/05221b.htm

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-05-15

https://franciscanmissionassoc.org/prayer-requests/devotional-saints/st-dymphna/story/

http://catholicsaints.info/saint-dymphna-patroness-of-those-afflicted-with-nervous-and-mental-disorders/