15 juni

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 15-06-2016
Hele dag

Categorieën


H. Germaine Cousin4H. Germaine Cousin van Pibrac (1579-1601), maagd en herderin.

Germaine is de patroonheilige van verwaarloosde, mishandelde, ongewenste en gehandicapte kinderen en herders en is een model voor eenvoud, nederigheid en zachtmoedigheid.
Ze was geboren in Pibrac, nabij Toulouse, met een verlamde rechterhand en had zwellingen door een ziekte in haar hals. Haar moeder stierf kort na haar geboorte en haar vader hertrouwde. Germaine was een ongewenst en ziekelijk kind. Deze stiefmoeder had een grondige hekel aan haar, hield haar uit de buurt van haar eigen gezonde kinderen en mishandelde haar lichamelijk en geestelijk. Germaine kreeg amper fatsoenlijk te eten en moest slapen onder de trap of bij de schapen in de stal. Ze werd hele dagen met de schapen van haar vader erop uit gestuurd, ook in gebieden die als gevaarlijk bekend stonden. Ze vond troost bij Jezus, tot wie ze dagelijks intensief bad, in het bidden van de rozenkrans en ging zo vaak ze kon naar de H. Mis. Op wonderbaarlijke wijze, gezegd wordt met hulp van haar beschermengel, werden haar schapen nooit aangevallen en liepen nooit weg. Het weinige voedsel dat ze kreeg deelde ze uit aan armen die het nog erger hadden dan zij.

Toen ze op een dag betrapt werd op het uitdelen van brood, werd haar stiefmoeder razend en wilde haar aanvallen met een stok, maar toen Germaines schort openviel, vielen er zomerbloemen uit terwijl het winter was.
Ze werd toen meteen als een heilige vereerd en hoewel haar vader spijt betuigde, omdat hij zijn dochter nooit beschermd had tegen haar stiefmoeder, wenste ze geen ander leven. Ze werd op een ochtend gevonden, overleden in haar kribbe in de stal, slechts 22 jaar oud. Er gebeurden na haar dood nog vele wonderen, zoals genezingen.

Drie jaar na haar dood werd ze opgegraven en bleek ze volledig ongeschonden te zijn. Ze werd begraven in de plaatselijke kerk, die door alle pelgrims die er kwamen al snel te klein werd. Op haar 300e geboortedag in 1901 werd begonnen met de bouw van een basiliek, die in 1965 voltooid werd. Ze ligt sindsdien begraven in een schrijn in deze basiliek St. Germaine van Pibrac. Ook in de Verenigde Staten zijn kerken aan haar gewijd.
Germaine is in 1854 zalig en in 1867 heilig verklaard.

Bronnen en meer informatie:
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/06/15/06-15-1601-germaine.php

Foto’s:
https://www.tripadvisor.nl/LocationPhotoDirectLink-g1941196-d4789455-i118152615-Basilique_Sainte_Germaine-Pibrac_Haute_Garonne_Midi_Pyrenees.html
https://www.tripadvisor.nl/LocationPhotoDirectLink-g1941196-i88985312-Pibrac_Haute_Garonne_Midi_Pyrenees.html#88985380

Engelstalig:

http://www.ncregister.com/site/article/the-little-saint-who-loved-the-lord
http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-germaine-cousin-of-pibrac-1579-1601/
http://www.stgermaine.com/germaine.htm
http://www.stgermaine.com/germarticle.htm
http://www.stgermaineparish.org/about/st_germaine_cousin.html
http://stgermaineschool.com/st-germaine-parish/our-patroness/
https://en.wikipedia.org/wiki/Germaine_Cousin
http://www.newadvent.org/cathen/06474a.htm
http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=52
http://www.olrl.org/lives/germaine.shtml
http://catholicsaints.info/saint-germaine-cousin/
http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=497

Franstalig:
http://ville-pibrac.fr/index.php/ville/monuments/item/16-la-basilique
https://fr.wikipedia.org/wiki/Basilique_Sainte_Germaine_de_Pibrac