15 december

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 15-12-2016
Hele dag

Categorieën


H. Virginia Centurione Bracelli (1587-1651), weduwe en weldoenster.

Virginia kwam uit een rijke adellijke familie uit Genua en werd gedwongen op 15 jarige leeftijd te trouwen met een man van haar eigen stand, die er een losbandig leven op na bleek te houden. Ze kreeg twee dochters, en ze werd al na vijf jaar weduwe. Ze voedde haar dochters op bij haar schoonouders en toen haar kinderen groot genoeg waren besloot ze haar leven te wijden aan werken van naastenliefde; ze deelde de helft van haar rijkdom en richtte zich op verlaten kinderen, bejaarden, zieken en mensen in de marge.

Ze maakte van haar eigen huis een opvangcentrum om de wezen op te vangen uit de oorlog tussen Ligurië en Savoye van 1624-1625 en verpleegde zieken in een door haar gehuurd leegstaand klooster, de Monte Calvario (Kalvarieberg), die ze Mantel van Maria noemde. Dit groeide uit tot een ziekenhuis met 300 patiënten, onder wie vele pestlijders. Haar ziekenhuis werd in 1635 officieel erkend. Hierna liet ze een kerk bouwen, gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Toevlucht, dat de moederkerk werd van haar congregaties; de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Toevlucht van de Kalvarieberg en de Dochters van Onze Lieve Vrouw van de Kalvarieberg, die ze in 1631 had gesticht. Toen alles in orde was maar haar kapitaal geslonken verloor ze de erkenning in 1647. Virginia ging toen zelf werken als nederige zuster en op pad om aalmoezen te vragen voor haar ziekenhuis. Ook zette ze zich in voor vrede tussen strijdende adellijke families. Op het einde van haar leven ontving ze visioenen.

In haar ziekenhuis werden behalve zieken verzorgd ook weeskinderen opgevoed en volwassenen opgeleid tot het arbeidsproces. Ook kregen mensen spirituele begeleiding, want Virginia stimuleerde de devotie van het Veertigurengebed en de toewijding tot Maria. Ze bleef werken tot haar dood in 1651. De zusters zijn nog steeds actief en hebben zich verspreid over de wereld: in Italië, Israël, Kameroen, de Filipijnen, Brazilië en Argentinië en in Nicaragua, El Salvador, Guatemala en Cuba. Virginia werd in 1985 zalig en in 2003 heilig verklaard door paus Johannes Paulus II en ligt opgebaard in een glazen schrijn in haar moederhuis in Genua.

Bronnen en meer informatie:

http://www.clairval.com/lettres/nl/2004/11/10/5101104.htm

http://www.heiligen.net/heiligen/12/15/12-15-1651-virginia.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Virginia_Centurione_Bracelli

http://archief.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=40681

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20030518_bracelli_en.html

http://catholicsaints.info/saint-virginia-centurione-bracelli/

https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Centurione_Bracelli

 

Achtergronden:

http://www.suorealmontecalvario.it/ (officiële site van de zusters)

http://www.santavirginia.it/WebSite/www/chi-siamo.html (het moederklooster in Genua met afbeeldingen van haar schrijn)