14 september

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 14-09-2016
Hele dag

Categorieën


h-notburgaH. Notburga van Eben (1265-1313), dienstmaagd.

Notburga wordt in de parochiekerk in Eben naar een oud geschrift uit de 18e eeuw beschreven als een heilige dienstmaagd, als moeder van de armen, als leermeesteres van kinderen, als voorbeeld van deugd voor christelijke dienstboden en als grote noodhelpster voor het boerenvolk. Ondanks dat veel verhalen over haar op legenden berusten, is ze een zeer populaire heilige in Tirol en Slovenië.

Ze was dienstmaagd bij graaf Hendrik I van Rottenburg in Tirol (Oostenrijk) en deelde etensresten uit aan de armen. Toen haar dat na Hendriks dood door de vrouw van zijn zoon Hendrik II verboden werd, besloot ze veel te vasten om het voedsel dat ze zo spaarde, alsnog aan de armen te kunnen geven. Toen ze eens betrapt werd en zei dat ze houtsnippers in haar schort droeg, was het voedsel daadwerkelijk in houtsnippers veranderd. Ze werd niettemin ontslagen en verhuisde naar Eben am Achensee, waar ze bij een boer ging werken, op haar voorwaarde dat ze ook naar de kerk kon. Ze zorgde voor het vee en hielp op het veld. Toen de boer haar en het werkvolk wilde dwingen om buiten de officiële werktijden door te blijven werken, wierp ze haar sikkel in de lucht, die daar bleef zweven. Dat was een wonderteken waardoor de boer haar liet gaan. Om dit wonder wordt ze vereerd als beschermheilige van de zondagsrust en voor het eerbiedigen van de werktijden.

Inmiddels was Hendriks vrouw overleden en leefde hij in onmin met zijn broer. Hij herinnerde zich Notburga, vroeg haar terug te keren naar het kasteel en liet haar de rest van haar leven zorgen voor de armen en de zieken. Dankzij bemiddeling van Notburga kwam het tot vrede tussen de broers. Kort voor haar dood zei ze tegen hem dat na haar dood de ossen die de kar met haar kist zouden trekken, moesten beslissen waar ze begraven moest worden. Deze stopten bij de St. Rupertkerk. Vandaar dat haar relieken daar rusten. Deze kerk in Eben am Achensee is een prachtige barokkerk.

Ondanks een eeuwenlange verering zou het nog tot 1862 duren voordat haar cultus werd bevestigd door paus Pius IX. Achter de kerk is sinds 2004 een museum aan haar gewijd in de voormalige pastorie. Elk jaar wordt op 13 september nog een Notburgaprocessie gelopen in Eben am Achensee met een ossenspan en met haar beeld op een kar. Bij de 700e sterfdag van Notburga, in 2013, prees paus Franciscus haar eerbied voor de zondagsrust, haar eenvoud en zorg voor de armen.

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Notburga_van_Eben

https://de.wikipedia.org/wiki/Notburga_von_Rattenberg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eben_am_Achensee

https://de.wikipedia.org/wiki/Notburga-Museum

https://play.google.com/store/books/details/Notburga_Ein_Heilige_Dienst_Magd?id=VU8_AAAAcAAJ

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienN/Notburg_von_Rattenberg.htm

http://www.sagen.at/texte/sagen/oesterreich/tirol/allgemein/raff/notburga.htm

 

Engelstalig:

http://www.catholicculture.org/news/headlines/index.cfm?storyid=19292

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Notburga

http://catholicsaints.info/blessed-notburga/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=4875

 

Achtergronden:

http://www.meinbezirk.at/schwaz/leute/notburga-zu-ehren-eine-grosse-prozession-d678839.html

http://www.almenrausch.at/ausflugsziele/kloester-kirchen/tour/hl-notburgakirche-notburgamuseum2023.html

http://www.notburga-museum.at/notburga/book/export/html/17