13 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 13-11-2016
Hele dag

Categorieën


h-stanislas-kostka2H. Stanislas Kostka (1550-1568), jezuïet, patroonheilige van de jeugd en van studenten.

Stanislas was een jongen met een sterke roeping en doorzettingsvermogen. Hij was de zoon van een Poolse edelman en genoot zijn opleiding met zijn broer Paul bij de jezuïeten in Wenen. Dat was in zijn tijd net een nieuwe orde, gericht op onderwijs, in de tijd dat de Reformatie net begon. Stanislas werd gegrepen door de spiritualiteit: het vinden van God overal en in de gewone dingen en niet slechts in religieuze zaken, en wilde jezuïet worden. Hij werd om zijn vroomheid op college erg gepest door medeleerlingen en zijn eigen broer en omdat zijn roeping zeer tegen de wens van zijn vader was, besloot hij te vluchten. Daarvóór werd hij ernstig ziek, maar genas na een gebed tot de H. Barbara, van wie hij in een visioen de H. Communie ontving. Hij liep weg, kleedde zich als bedelaar en vluchtte op advies van een jezuïetenpater naar H. Petrus Canisius (feest 27 april en 21 december), die toentertijd in Dillingen verbleef als provinciaal van de Duitse jezuïeten. Deze herkende Stanislas’ sterke roeping en doorzettingsvermogen en stuurde hem naar Rome met een aanbevelingsbrief nadat Stanislas zijn inzet had bewezen tijdens een verblijf van een maand.

Als pelgrim ging hij te voet op weg en eenmaal in Rome aangekomen kwam hij onder de hoede van H. Franciscus Borgia (feest 3 en 10 oktober), maar kreeg binnen een jaar malaria en overleed op de dag dat hij zijn geloften uitsprak op het feest van Maria en Hemelopneming (15 augustus). Op zijn sterfbed had hij nog een visioen van Maria met het Kind Jezus gehad. Hij werd slechts 17 jaar oud. Zijn broer Paul had hem gewaarschuwd voor de woede van hun vader en kwam hem achterna met een boze brief, echter te laat. Paul zou teruggaan naar zijn ouders, zich later bekeren, zijn erfenis gebruiken voor het stichten van een jezuïetencollege en zelf intreden als jezuïet.

Stanislas werd tegelijk met Aloysius Gonzaga (feest 21 juni) heilig verklaard in 1726. Beiden werden samen met H. Jan Berchmans (feest 26 november) uitgeroepen tot patroonheilige voor de jeugd; Stanislas in het bijzonder voor de studerende jeugd, van jezuïetennovicen, van de ernstig zieken en de stervenden. Daarnaast is Stanislas uitgeroepen tot patroonhelige van Polen, omdat Polen op zijn voorspraak zou zijn beschermd tegen de Kozakken en Tartaren. In de San Andrea al Quirinalekerk in Rome bevindt zich zijn sterfkamer, waarin Stanislas op zijn sterfbed in marmer is vereeuwigd. Zijn oude studentenkamer in Wenen werd omgebouwd tot een kapel in 1583 en is nog steeds in de week van zijn feestdag te bezichtigen. Er zijn vele scoutinggroepen, colleges en (met name Poolse) kerken naar hem vernoemd.

De feestdag van Stanislas wordt gevierd op de sterfdatum van zijn broer Paul, omdat het feest van Maria ten Hemelopneming, 15 augustus, al een grote feestdag was.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/13/11-13-1568-stanislas.php

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/13/11-13-1568-stanislas2.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stanislaus_Kostka

http://vanderkrogt.net/standbeelden/object.php?record=ZH14bo

Hoofdstukken uit het boek Leven van den H. Stanislas Kostka, spiegel der jonkheid

 

Engelstalig:

http://www.ignatianspirituality.com/ignatian-voices/16th-and-17th-century-ignatian-voices/st-stanislaus-kostka-sj

https://en.wikipedia.org/wiki/Stanislaus_Kostka

http://www.newadvent.org/cathen/14245b.htm

http://catholicsaints.info/saint-stanislaus-kostka/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-stanislaus-kostka-1550-68-jesuit-novice/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sant%27Andrea_al_Quirinale

http://www.mariatenhemelopneming.nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aloysius_Gonzaga

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/26/11-26-1621-jan-berchmans.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Petrus_Canisius