13 juli

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 13-07-2016
Hele dag

Categorieën


H. Hendrik II, keizerH. Hendrik II (972-1024), keizer.

Hendrik II wordt wel kortweg Hendrik De Heilige genoemd, omdat hij zeer veel voor de verspreiding van het christendom heeft gedaan.

Na de dood van zijn vader, in 995, werd Hendrik hertog van Beieren en in 1002 koning van Duitsland. Hij was getrouwd met Cunegonde (ook: Cunigunde) van Luxemburg, die maagd wilde blijven en hem daarom geen kinderen kon schenken. Ze werden tot keizer en keizerin van het Heilig Roomse Rijk gekroond in 1014 door paus Benedictus VIII, die zijn bescherming genoot, omdat hij door Hendrik als paus was erkend nadat tegenpaus Gregorius VI door Hendrik was afgezet.

Hendrik stichtte scholen, kerken en abdijen en het bisdom Bamberg, en liet onder bisschop Adalberto II de kathedraal van Bazel bouwen, waar later Erasmus zou worden begraven. Hendrik wist de positie van de kerk te versterken vanuit Bamberg, dat hij in 1007 al had verheven tot bisschopsstad, dat ook wel Frankisch Rome wordt genoemd en op de Unescolijst van Werelderfgoed staat. Hendrik zette zich in voor vrede door de grenzen te verdedigen tegen oprukkende troepen. Hij wilde dat zijn legers voor de aanval in gebed gingen en de te communie gingen. Hij bevorderde het kloosterleven en het celibaat bij priesters en bisschoppen, zodat land niet geërfd kon worden door hun nakomelingen en was goed voor de armen. Hendrik II raakte tenslotte verlamd en stierf in 1024 en werd in 1146 heilig verklaard. Hij is o.a. patroonheilige van kinderloze paren, van koningen en van gehandicapten.

Hendrik II liet zich in staatszaken adviseren door zijn echtgenote Cunegonde. Zij werd na de dood van haar echtgenoot non in de door haarzelf gestichte benedictinessenabdij Kaufungen. Ze stierf in 1040 en werd in 1200 heilig verklaard. Haar feestdag is op 3 maart.

Een weerspreuk zegt: “Met Sint Henricus regen, veertig dagen regen; met Sint Henricus droog, zeven weken droog”.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/13/07-13-1024-henricus.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Keizer_Hendrik_II_de_Heilige

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_II,_Holy_Roman_Emperor
http://catholicsaints.info/saint-henry-ii/
http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-henry-972-1024-the-good-holy-roman-emperor/
http://www.loyolapress.com/saints-stories-for-kids.htm?cId=403539
Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cunegonde_van_Luxemburg
https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Kaufungen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Munster_van_Bazel
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tegenpaus_Gregorius_VI
http://www.unesco-welterbe.de/nl/unesco-world-heritage/bamberg-old-town#.V4ZTA7iLSUk
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Roomse_Rijk