13 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 13-01-2017
Hele dag

Categorieën


H. Hilarius van Poitiers (315-368), bisschop en kerkleraar.

Hilarius is een grote kerkvader van de Westerse kerk, omdat hij het orthodoxe geloof fel verdedigde. Hij kwam uit de Franse stad Poitiers toen die nog onder Romeinse heerschappij was, en was opgevoed met de Romeinse godsdienst.

Als student in de retorica en filosofie kwam hij in aanraking met het christendom en liet zich dopen rond 345. Hij werd in 353 gekozen tot bisschop van Poitiers en ging vanwege zijn celibaatsplicht met toestemming van zijn vrouw gescheiden van haar leven.

Toen hij een kloostergemeenschap wilde stichten, ontmoette hij H. Martinus van Tours, die zich net bekeerd had. Hilarius wijdde hem tot exorcist, een lagere functie dan diaken, omdat Martinus te bescheiden was die functie te aanvaarden. Martinus zou rond 360 zelf het eerste klooster van Frankrijk stichten, de abdij Saint-Martin bij Ligugé ten zuiden van Poitiers.

Hilarius werd in 356 verbannen naar Frygië (Turkije), omdat hij het arianisme (waarin Jezus niet als Zoon van God wordt erkend) bestreed dat door keizer Constantius II juist werd aangehangen. In het oosten leerde hij meer over de orthodoxie en schreef zijn belangrijkste werk De Trinitate (over de Drievuldigheid).

Verder is hij bekend om zijn Commentaar op het Evangelie van Matteüs, het oudste commentaar in het Latijn, om zijn commentaren op de Psalmen, zijn hymnen en zijn commentaren op de afspraken van de afgelopen synoden en concilies.

In zijn strijd tegen het arianisme had Hilarius steeds de eenheid van de kerk voor ogen op basis van de geloofsbelijdenis die op het Concilie van Nicea was vastgesteld. Toen hij rond 360 kon terugkeren naar Gallië (Frankrijk), was het door zijn toedoen dat een jaar later, in de Synode van Parijs, het arianisme geen vaste grond meer had.

Hilarius werd in 1851 uitgeroepen tot kerkleraar. Hij ligt begraven in de Église Saint-Hilaire-le-Grand in Poitiers. Hij wordt vaak afgebeeld met slangen of draken, die het arianisme symboliseren dat hij bestreed.

Scarpette di sant’Ilario, schoenen van Sint Hilarius

Hij is tevens patroonheilige van Parma, omdat hij, terugkerend uit zijn ballingschap, in Parma verbleef en versleten schoenen had van de reis. Van een schoenmaker kreeg hij gratis nieuwe schoenen. In ruil daarvoor schonk Hilarius hem gouden pantoffels. In Parma worden daarom elk jaar ‘scarpette di sant’Ilario’ gebakken (koekjes in de vorm van schoenen) en wordt elk jaar de Sant’Ilario-prijs uitgereikt aan burgers, verenigingen of bedrijven die zich hebben onderscheiden in het verbeteren van het leven van individuen en van de gemeenschap.

Hilarius is verder patroon van Poitiers en kan o.a. worden aangeroepen voor moeders op het moment van de bevalling, voor doodgeboren kinderen en tegen reumatiek en veeziekten.

Bronnen en meer informatie:

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=2059  (catechese van paus Benedictus XVI in 2007)

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/h/hilarius-van-poitiers

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/01/13/01-13-0368-hilarius.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hilarius_van_Poitiers

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-hilary-of-poitiers/

http://catholicsaints.info/golden-legend-life-of-hilary/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-hilary-of-poitiers/

https://www.franciscanmedia.org/saint-hilary/ (met audio)

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-01-13

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-hilary

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Martinus_van_Tours

https://nl.wikipedia.org/wiki/Constantius_II#Religieus_beleid

https://nl.wikipedia.org/wiki/Arianisme

https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89glise_Saint-Hilaire_le_Grand

https://www.laguidaparma.it/sant-ilario-patrono-di-parma/

http://www.7stelleviaggieturismo.it/scarpette-sant-ilario/

Virtueel de kerk van Saint-Hilaire bekijken