13 februari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 13-02-2017
Hele dag

Categorieën


H. Catharina de RicciH. Catharina de Ricci (1522-1590), mystica.

Catharina, geboren in Florence als Alessandra Lucrezia Romola, wilde al op haar zesde het klooster in en op haar veertiende trad ze in bij de zusters dominicanessen van San Vincenzo in Prato, waar ze de naam Catharina aannam. Daar werd ze novicemeesteres en priorin op haar 25e. Ze had een diepe devotie voor Maria en Jezus en correspondeerde veel met H. Philippus Neri (feest 26 mei) aan wie ze op wonderbaarlijke wijze (bi-locatie) verscheen; deze correspondentie is bewaard gebleven. Als novicenmeesteres leidde ze zusters op en vanaf haar dertigste gaf ze leiding aan het klooster. Ze leefde streng ascetisch en werd bekend om haar wijsheid en adviezen, ook aan hoge kardinalen.

Catharina gedurende twaalf jaar wekelijks op donderdag tot en met vrijdagmiddag visioenen over het lijden van Christus alsof ze zelf de lijdensweg onderging en ontving daarbij de wonden van de geseling, de doornkroon en de stigmata (de wonden van Christus). In één van haar visioenen ontving ze een ring van Christus; de afdruk daarvan was zichtbaar voor haar medezusters. Dit moment is vaak vereeuwigd in schilderijen. Dit alles zorgde voor een enorme toeloop naar het klooster waar ze woonde en ze kwam bekend te staan als wonderdoener. Haar visioenen worden in devotieprentjes uitgebeeld met Catharina met doornenkroon , geknield voor de gekruisigde Christus die zich losmaakt van zijn kruis en haar omhelst.

Ze stierf na een lang ziekbed en werd in 1732 zalig en in 1746 heilig verklaard. Haar feestdag staat sinds 1971 op 2 of 4 februari, maar vaak nog op haar ‘oude’ feestdag 13 februari.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/02/02-02-1590-catharina.php

http://petervanbruggen.eu/route-saints-catharina-de-ricci/#sthash.7wZFLWYk.dpbs

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienK/Katharina_de_Ricci.htm

 

Engelstalig:

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-catherine-dei-ricci

http://faith.nd.edu/s/1210/faith/interior.aspx?sid=1210&gid=609&sitebuilder=1&pgid=18144&cid=35688&ecid=35688&ciid=118248&crid=0

http://catholicsaints.info/saint-catherine-del-ricci/

http://www.newadvent.org/cathen/03444a.htm

https://www.ewtn.com/saintsHoly/saints/C/stcatherinedericci.asp

https://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_of_Ricci

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=587

http://willingshepherds.org/Dominican%20Saint%20February.html#Catherine%20Ricci

 

Achtergronden:

https://archive.org/details/stcatherinederic00capeiala (e-book, engelstalig)

http://www.volkskrant.nl/archief/intacte-heiligen~a441810/