12 november

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 12-11-2016
Hele dag

Categorieën


h-josafatH. Josafat Kuncewycz (1580-1623), bisschop en martelaar, Apostel van de eenheid.

Josafat, geboren als Ioann Kuntsevych, werd gedoopt in de Oosters-Orthodoxe Kerk in een Roetheense familie (de bevolking in het huidige West-Oekraïne). In zijn leven speelden splitsingen en unies tussen Roetheense, Oekraïense, Oosters-Orthodoxe en Rooms-Katholieke Kerk een grote rol tegen een politiek roerige achtergrond vol oorlogen en verdeeldheid. Josafat is de eerste heilige van de oosters geünieerde kerken en staat model voor de (strijd om) eenheid onder de christenen.

Josafat was al jong religieus aangelegd en kwam uit de huidige Oekraïne. Zijn vader had liever dat hij in diens voetsporen als koopman zou treden. Ook zijn leermeester lukte het niet Josafat uit te huwelijken aan één van diens dochters. Josafat trad daarentegen op zijn twintigste in het klooster van de H. Drie-eenheid van de Orde van Sint Basilius de Grote in Vilnius, waar hij de naam Josafat aannam, bekend werd om zijn spirituele adviezen en predikingen en later abt werd. Daar leerde hij Josyf Rutsky kennen, die bisschop zou worden van Kiev en zou meebouwen aan de Oekraïens-Orthodoxe Kerk na de Unie van Brest van 1596 waarin vereniging werd gezocht met de Kerk van Rome.

Ook Josafat werkte mee aan de eenwording van de christenen, vooral toen hij in 1617 aartsbisschop werd van Polotsk (in het huidige Wit-Rusland). Hij herstelde meerdere kathedralen en kerken, zorgde voor de armen door zelf het goede voorbeeld te geven met een sobere levensstijl en pleitte voor eenheid tussen de Byzantijnse ritus en de Kerk van Rome aan wie hij trouw wilde zijn. Door zijn tegenstanders werd hij gezien als een verrader die samenheulde met Rome. Josafat werd door een bende aangevallen toen hij op weg was naar Vitebsk om te bemiddelen in de verdeeldheid. Hij stierf door stokslagen, een slag met een bijl en een schot door zijn hoofd. Vijf jaar na zijn dood bleek zijn lichaam nog ongeschonden en werd later overgebracht naar de St. Pieter in Rome.

Josafat werd in 1643 zalig en in 1867 heilig verklaard en zijn leven werd beschreven in de encycliek Ecclesiam Dei van paus Pius XI uit 1923, de encycliek die hereniging met de Oosters-orthodoxe Kerk verdedigde.

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Josafat_Kuncewycz

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/11/12/11-12-1623-josafat.php

http://www.byzantijnsekapel.be/Preken/Ton_Josaphat.htm

http://www.volkoomen.nl/heiligen/14%20november.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ecclesiam_Dei (encycliek van paus Pius XI)

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienJ/Josaphat_Kunzewitsch.html (duits)

 

Engelstalig:

http://www.stjosaphats.org/Church

https://en.wikipedia.org/wiki/Josaphat_Kuntsevych

http://catholicsaints.info/saint-josaphat-kuncevyc/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-josaphat-of-polotsk-1580-1623-bishop-and-martyr-s/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=71

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-josaphat

http://www.newadvent.org/cathen/08503b.htm

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roetheense_Grieks-katholieke_Kerk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Oecumenisch_patriarchaat_van_Constantinopel

https://en.wikipedia.org/wiki/Josyf_Veliamyn_Rutsky

https://nl.wikipedia.org/wiki/Unie_van_Brest

https://nl.wikipedia.org/wiki/Unie_van_Oezjhorod