12 maart

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 12-03-2017
Hele dag

Categorieën


H. Fina (1238-1253), mystica.

Op de feestdag van H. Fina (afkorting van Seraphina) bloeien Santa Finaviootjes in San Gimignano (Toscane, Italië), die begonnen te bloeien op haar sterfdag. Zij werd slechts vijftien jaar oud na een ziekbed sinds 1248.

Ze was al jong heel devoot en toegewijd aan het gebed, werd ziek en raakte verlamd. Ze weigerde een bed en lag vijf jaar op een plank, waarop haar lichaam begon te rotten. Geduldig haar lijden opdragend aan Christus, doorstond zij alles en verloor in die periode ook haar beide ouders. Jaren heeft zij op een plank gelegen, terwijl ratten aan haar knaagden.

Sinds de dood van haar moeder werd zij slechts verzorgd door een buurvrouw, Beldia. Op die plank verschenen en geurden de eerste viooltjes na haar dood, waar zij acht dagen daarvoor nog een visioen had gehad van paus Gregorius de Grote (overleden 12 maart, feest 3 september) die haar dood voorspelde voor 12 maart. Op die dag overleed zij dus ook.

Na haar dood gebeurden er vele wonderen, zoals de wonderbaarlijke genezing van Beldia’s arm, die verlamd was geraakt door het jarenlange ondersteunen van Fina’s hoofd.

Door haar grote devotie en geduld in het lijden wordt Fina (vooral plaatselijk) vereerd.

Ze wordt afgebeeld, liggend op haar plank met een visioen van paus Gregorius, of met een bos viooltjes of een model van de stad Gimignano in haar hand, omdat ze daar patroonheilige van is geworden.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/03/12/03-12-1253-fina.php

 

Engelstalig:

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=184

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Fina

http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/g/ghirland/domenico/2s_fina/index.html

http://www.holyspiritinteractive.net/dailysaint/march/0312.asp

http://www.loyolapress.com/saints-stories-for-kids.htm?cId=403447

http://fsspx.com/EucharisticCrusade/2006_February/Saint_Fina.htm