12 januari

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 12-01-2017
Hele dag

Categorieën


H. Marguerite Bourgeoys (1620-1700), missionaris en ordestichteres.

Marguerite, geboren in Troyes, Frankrijk, werd de eerste heilige van Canada. Haar vader was kaarsenmaker en muntslager en overleed al vroeg. Marguerite zorgde na de dood van haar moeder, ze was toen 19, voor haar broertjes en zusjes en ging lesgeven aan arme kinderen.

Toen ze in 1653 de kans kreeg om naar Nieuw-Frankrijk (Canada) te gaan, twijfelde ze niet en ging graag het avontuur tegemoet. Ze kwam in Ville-Marie terecht, dat later zou uitgroeien tot Montréal, toen nog een kleine stad aan de rivier.

Ze ging vooral evangeliseren en sociaal werk opzetten in de kolonie en inheemse volkeren rondom Montréal, omdat er door de hoge kindersterfte weinig kinderen waren om les aan te geven. Pas in 1658 waren er voldoende kinderen en kreeg ze de beschikking over een ruimte waar ze les kon geven.

Verder bevorderde ze het bouwen van de pelgrimskapel Onze Lieve Vrouw van Goede Raad (Notre Dame de Bon Secours) en het stichten (met hulp van bisschop H. François de Montmorency-Laval) en uitbreiden van haar congregatie de Notre Dame (van Onze Lieve Vrouw), van oorsprong gesticht door H. Pierre Fourier. Ze heeft er in totaal dertig jaar voor gestreden tot haar congregatie officiële pauselijke erkenning kreeg.

Behalve voor onderwijs was de congregatie ook belangrijk voor het beschermen van jonge Franse weesmeisjes (zgn. Filles du Roi, koningsdochters).

Zij kwamen tussen 1663 en 1673 in opdracht van koning Lodewijk XIV vanuit Europa naar Montréal om met kolonisten te trouwen en Nieuw-Frankrijk te bevolken. Deze jonge vrouwen kregen een bruidsschat mee van de koning en werden door Marguerite in Ville-Marie/Montréal welkom geheten.

De kapel waar vanuit Marguerite werkte herbergt het Musée Marguerite Bourgeoys in Montréal. Daar staat ook het Mariabeeldje dat ze in 1672 kreeg van baron de Fancamp, dat sinds de stichting van de kerk daar staat. Sinds 2005 is Marguerite hier ook bijgezet.

In haar geboorteplaats Troyes is een cultureel centrum aan haar gewijd. De orde is nog steeds actief in onderwijs. Marguerite werd in 1950 zalig en in 1982 heilig verklaard.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/01/12/01-12-1700-marguerite.php

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_19821031_bourgeoys_en.html

http://www.cnd-m.org/en/marguerite_bourgeoys/ (biografie door de congregatie van Notre Dame)

http://www.biographi.ca/en/bio/bourgeoys_marguerite_1E.html

http://www.marguerite-bourgeoys.com/en/spirituality/pastoral.asp

http://www.marguerite-bourgeoys.com/en/chapel/history.asp

http://www.ameriquefrancaise.org/en/article-385/True_Portrait_of_Marguerite_Bourgeoys.html

http://www.ameriquefrancaise.org/en/article-446/Marguerite%20Bourgeoys%20Museum%20and%20Notre-Dame-de-Bon-Secours%20Chapel

https://www.franciscanmedia.org/saint-marguerite-bourgeoys/ (met audio)

http://www.catholicnewsagency.com/podcast/saint/january12margueritebourgeoys.mp3 (audio)

https://en.wikipedia.org/wiki/Marguerite_Bourgeoys

 

Achtergronden:

http://www.marguerite-bourgeoys.com/en/museum/museum.asp

https://en.wikipedia.org/wiki/King%27s_Daughters

https://en.wikipedia.org/wiki/Notre-Dame-de-Bon-Secours_Chapel