12 augustus

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 12-08-2016
Hele dag

Categorieën


Z. Karl LeisnerZ. Karl Leisner (1915-1945), priester en martelaar.

Karl Leisner werd in 1996 zalig verklaard en als martelaar herkend door paus Johannes Paulus II. Hij overleed op 12 augustus 1945, vlak na de oorlog, aan zwakte door de gevolgen van tbc en alle behandelingen in het kamp Dachau. Hij was 35 kg afgevallen.

Karl was een intelligente jongen en richtte al op zijn twaalfde de Sint-Wernergroep op, een katholieke jeugdvereniging en werd later verantwoordelijke van de Katholieke Jeugdbewegingen van district Kleef. Daarin stimuleerde hij ontmoetingen van katholieke jongeren en het uitwisselen over het geloof. Tijdens zijn studies filosofie en theologie werd hij benoemd tot diocesaan verantwoordelijke van de Katholieke Jeugd en in maart 1939 werd hij diaken gewijd door bisschop Clemens von Galen. Deze Clemens von Galen was in 1933 bisschop van Münster geworden en had zich stelselmatig tegen de nazi’s verzet, waardoor hij De Leeuw van Münster werd genoemd; hij werd in 2005 zalig verklaard.

Toen Karl in november 1939 in een sanatorium verbleef om te herstellen van tbc, hoorde hij van een aanslag op Hitler, waarbij hij liet merken dat hij het jammer vond dat Hitler de aanslag overleefd had. Karl werd verraden en gearresteerd en gedeporteerd van Sachsenhausen naar Dachau, waar priesters bij elkaar in barakken verbleven, waar ze toch de Mis konden opdragen.

Vanaf 1942 raakte hij verzwakt door tbc en kwam op de ziekenafdeling terecht. Ondanks zijn eigen ziekte, wist hij met woorden en glimlachen de andere zieken te troosten en te bemoedigen en kreeg daarom de bijnaam Troostengel. Hij deelde als diaken gesmokkelde hosties uit aan geloofsbroeders en getuigde van Christus. Hij werd door twee priesters gered van een lijst gevangenen die op de nominatie stonden naar de gaskamers te gaan. Op 17 december 1944, zondag Gaudete, werd Karl in het geheim tot priester gewijd door de Franse bisschop Gabriel Piguet, die ook in Dachau verbleef en de oorlog overleefde en die bekleed werd met clandistien gemaakte gewaden. Alle toestemmingspapieren van bisschop Von Galen en van de bisschop van Dachau, kardinaal von Faulhaber, waren al verkregen door Karls kameraden. Bij zijn priesterwijding waren meerdere priesters in gevangenschap aanwezig. Karl droeg zijn eerste H. Mis op in het kamp, op 26 december 1944. Dit was tegelijk zijn laatste mis, want hij was zo ziek en verzwakt dat hij na de bevrijding in mei, op 12 augustus, in het sanatorium Planegg stierf aan de gevolgen.

Karl is bijgezet in de crypte onder de Dom van Xanten sinds 1966, waar ook een relikwie van bisschop Von Galen wordt bewaard. Over Karl Leisner is verder in 2011 een stripboek verschenen: Victor in Vinculis (Overwinnaar in Boeien). Verder is hij uitgeroepen tot patroon van de Internetcursus Waarom Jezus? (de katholieke versie). Karl werd in 1996 in Berlijn zalig verklaard door paus Johannes Paulus II en martelaar verklaard, samen met Z. Berhard Lichtenberg (feest 5 november).

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.karl-leisner.nl/

http://www.karl-leisner.de/niederlande/

http://www.clairval.com/lettres/nl/2002/08/28/4280802.htm

https://kathostrip.com/heiligen/victor-in-vinculis/

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/12/08-12-1945-karl.php

 

Engelstalig/Duitstalig:

http://www.karl-leisner.de/biographie/ (duits)

http://www.bistum-muenster.de/startseite/2014/LeisnerFaltblatt.pdf (met veel foto’s)

http://www.bistum-muenster.de/index.php?myELEMENT=303760

http://catholicsaints.info/blessed-karl-leisner/

https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Leisner

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Clemens_August_von_Galen

https://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Piguet

https://nl.wikipedia.org/wiki/Michael_von_Faulhaber

https://en.wikipedia.org/wiki/Priest_Barracks_of_Dachau_Concentration_Camp

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dom_van_Xanten

https://kerkinnood.nl/webwinkel/boeken-en-kalender/karl-leisner-stripboek (het stripboek)

https://cursus.ikzoekgod.nl/waaromjezus-rk (internetcursus Waarom Jezus? Katholieke versie)