11 september

#_LOCATIONMAP

Datum/Tijd
Date(s) - 11-09-2016
Hele dag

Categorieën


h-theodora-van-alexandrieH. Theodora van Alexandrië (overleden 491), boetelinge.

Theodora was gehuwd met een edelman en leefde in hoog aanzien als een vrome vrouw. Door toedoen van een jaloerse man die door haar afgewezen was en die een helderziende in de arm had genomen, werd zij misleid en verleid tot overspel. Ze kreeg bittere spijt en besloot meteen boete doen. Ze verliet haar huis toen haar man afwezig was, hulde zich in mannenkleren en sneed haar haren af, trad in bij een klooster in Thebaid en noemde zich Theodorus. Hier leefde zij lange tijd in alle eenvoud en gehoorzaamheid.

Ze leefde al in een geur van heiligheid tot ze na een overnachting in een herberg door de dochter van de herbergier werd beschuldigd van ontucht. De dochter bleek zwanger en wees Theodorus aan als de vader. De herbergier bracht het kind naar het klooster en Theodora’s abt en medebroeders waren zo geschokt en boos op haar dat ze haar buiten de kloostermuren zetten. Ze leefde zeven jaar in een hutje en voedde het kind op als haar eigen. Hier werd ze veel geplaagd door de duivel, maar die wist ze met haar zuivere hart en diepe geloof telkens te weerstaan.

Na zeven jaar mocht ze terugkeren in het klooster en twee jaar overleed ze, nadat ze haar gewezen zoon had toegesproken dat hij een vroom man moest zijn en God boven alles en iedereen moest liefhebben. Na haar dood ontdekten de broeders pas dat ze een vrouw was en dus onheus beschuldigd en behandeld. Zo had ze de schuld uitgeboet die een ander verdiend had. Een engel verscheen aan haar echtgenoot, die haar liet begraven en vervolgens intrad in het klooster. Haar gewezen zoon werd later opvolger van de abt. Zij wordt vooral vereerd in de Orthodoxe kerk.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/11/09-11-0491-theodora.php

 

Engelstalig:

http://www.antiochian.org/node/16691

http://catholicsaints.info/saint-theodora-the-penitent/

https://en.wikipedia.org/wiki/Theodora_of_Alexandria

http://www.johnsanidopoulos.com/2010/09/secret-sin-of-saint-theodora-of.html

http://www.ocrb.org/products/theodora-of-alexandria (audiofragment)

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Thebaid